eur:
388.6
usd:
361.4
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Az Európai Bizottság ma hozza nyilvánosságra éves jelentését az uniós csatlakozási folyamatról

Az Európai Bizottság ma hozza nyilvánosságra éves jelentését az uniós csatlakozási folyamatról. Az egyik kulcskérdés a török kérdéskör megítélése lesz.

A török államfő tegnap országa integrációs tárgyalásainak fékezésével vádolta meg az uniót. A BBC Kemény beszéd című műsorában Abdullah Gül nem fejtette ki részletesen, mire gondolt, de török hivatalos források szerint néhány uniós-tag a Ciprus körüli patthelyzetet akarja felhasználni az integrációs folyamat akadályozására. Törökországot a kiszivárgott értesülések szerint a brüsszeli jelentésben komoly bírálat éri majd a megosztott Ciprus miatt, valamint azért, mert nem tett eleget a média szabadságának biztosításáért.

Törökország 2005-ben, Horvátországgal együtt kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, de amíg Zágráb már a célegyenesben tart, Ankarával csaknem holtpontra jutottak a megbeszélések, mert Törökország brüsszeli követelésre sem volt hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a Ciprusról érkező áruk előtt, az unió pedig fenntartja az észak-ciprusi török enklávé blokádját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×