eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gül elvárja a német segítséget a török uniós csatlakozáshoz

A török államfő szerdán nyomatékkal kérte Németország támogatását országa európai uniós csatlakozásához.

Abdullah Gül és vendége, Christian Wulff német államfő a közép-anatóliai Kayseriben tartott gazdasági fórumon sürgették a vízumkönnyítést a török vállalkozók számára - Ankara hosszú ideje tárgyal erről Berlinnel és az EU-val, eddig eredménytelenül.

Törökország 2005 óta folytat csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A tárgyalások csigalassúságát Ankara azzal magyarázza, hogy a tagállamok mesterségesen akadályozzák a folyamatot. Gül felszólította az EU-t, hogy tegyen eleget szerződéses kötelezettségének. A tagállamok ugyan már a kezdetnél leszögezték, hogy nem garantálható, hogy a tárgyalások elvezetnek a tagsághoz, legalábbis, amennyiben Ankara nem felel meg a tagság feltételeinek. Több tagállam - mindenekelőtt Franciaország és Németország - utólag a teljes jogú tagság helyett "különleges partneri viszonyt" javasol.

"Egy erős Törökország az Európai Unió és régiónk számára stabilitási tényező" - mondta Gül. Szavai szerint az EU lakosságának tudnia kell, hogy Törökország az EU tagjaként nem veszi el a torta egy szeletét, hanem az egész torta lesz nagyobb.

"Önök elképesztő tempóban alkalmazkodnak az európai normákhoz"- méltatta a német elnök a török reformokat. Wulff kedden kezdett ötnapos hivatalos látogatást Törökországban.

Gül a német elnököt elkísérte szülővárosába, Kayseribe, amely ma a török középosztály egyik új fellegvára. Wulff kíséretében ott vannak a német gazdasági élet képviselői is. Törökország legfontosabb külföldi gazdasági partnere Németország, a német export 2010 első felében 40 százalékkal növekedett.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×