eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Drámai fényképek a 33 bányász mentéséről - képgaléria

Chilében alig két nappal kimentésük után csaknem valamennyi bányász elhagyhatta a kórházat. A hatóságok közlése szerint a bányászok rendkívül jó fizikai, pszichikai állapotban vészelték át a több mint kéthónapos bezártságot a több mint 600 méteres mélységben.

A San José-i réz- és aranybányában augusztus 5-én következett be omlás, és 33 bányász rekedt a mélyben. A munkásokat 69 nap után tudták a felszínre hozni; közülük 31 távozhatott a kórházból, ahol rendkívüli orvosi ellenőrzésnek vetették alá őket. A mentés során készült fényképeket itt nézheti meg.

A hatóságok közlése szerint a bányászok rendkívül jó fizikai, pszichikai állapotban vészelték át a több mint kéthónapos bezártságot a több mint 600 méteres mélységben. A mentés kevesebb, mint egy napon át tartott. A 33 bányászt - köztük 32 chileit és 1 bolíviait - egy gondosan, nemzetközi segítséggel megszervezett mentési akció keretében hozták a felszínre, ahol Sebastian Pinera chilei elnök és hozzátartozóik, valamint újságírók hada várta őket.

Az utolsó bányász, az 54 éves Luis Urzua helyi idő szerint 21 óra 55 perckor vált szabaddá szerdán. A 33 bányász 69 napot töltött 622 méteres mélységben az ország északi részén lévő Atacama-sivatagi San José réz- és aranybányában, ahol augusztus 5-én bányaomlás következett be.

A mentési akció - amely a bányászok védőszentje után a San Lorenzo nevet viselte - minden várakozást felülmúló sikerrel zajlott. A bányászokat a külön erre a célra létesített, több mint 400 kilogramm súlyú és 4 méter hosszú mentőkapszulában egyenként hozták a felszínre a 622 méteres mélységből.

A mentési akciót - amellyel a chilei hatóságok ténylegesen történelmet írtak - szinte az egész világ figyelemmel kísérte Észak-Amerikától Európán át egészen a Közel-Keletig. A felszínre hozatalt a többi között közvetítette az iráni televízió is, míg az észak-koreai állami tévé külön stábot küldött a helyszínre. Üdvözölte a bányászok kimentését a többi között Barack Obama amerikai elnök, és imádkozott annak sikeréért XVI. Benedek pápa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×