eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Ma választják meg az ENSZ BT új, nem állandó tagjait

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában ma választják meg a testület új, nem állandó tagjait. Az öt mandátum közül három sorsa már eldőlt, de két helyért Németország, Portugália és Kanada továbbra is verseng.

Az öt állandó és tíz nem állandó tagból álló Biztonsági Tanács az ENSZ legfőbb szervezete, amely a nemzetközi békéért és biztonságért felelős. A tanácsban csak az állandó tagoknak, azaz az Egyesült Államoknak, Franciaországnak, Kínának, Nagy-Britanniának és Oroszországnak van vétójoga. A tagokat két évre választják. Ázsiát eddig Japán képviselte, amelyet India követ majd, a latin-amerikai régióból Mexikó váltja Kolumbiát, az afrikai kontinens részéről pedig Ugandát követően Dél-Afrika lesz a testület tagja. A negyedik, két helyet is adó régió - Nyugat-Európa és egyéb csoportok - képviselőiről a terület országai még nem jutottak egyezségre.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×