eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A kormánykoalíció győzött az exit poll adatok szerint Svédországban

Svédországban az exit poll adatok alapján a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció győzött a parlamenti választásokon, de nem szerzett abszolút többséget. A tömörülés a szavazatok 49,1 százalékát kapta, míg a balközép ellenzéket a szavazók 45,1 százaléka támogatta. Az új jobboldali populista, bevándorlásellenes pártnak, a Svéd Demokratáknak is sikerült bejutnia a parlamentbe.

A voksoláson csaknem 7 millió választópolgár adhatta le szavazatát és dönthetett az egykamarás parlament 349 mandátumáról. A hivatalban lévő 45 éves Fredrik Reinfeldt miniszterelnöknek várhatóan kisebbségi kormányt kell alakítania.

A skandináv országot a múlt század 20-as évei óta csaknem mindig szociáldemokrata kormány irányította. A baloldal a 2006-os választásokon került ellenzékbe addigi történetének legrosszabb, 35 százalékos eredményével.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×