eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Aggódik az IMF a fejlett országok miatt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggodalmának adott hangot amiatt, hogy több fejlett ország olyan mértékű eladósodáshoz közelít, ami a pénzpiacokon pánikot okozhat. A Washingtonban közzétett tanulmányában ugyanakkor a szervezet túlzottnak tartotta azokat a félelmeket, amelyek szerint a kormányok fizetésképtelenné válhatnak.

A szóban forgó tanulmányból a dpa német hírügynökség ismertetett részleteket. Eszerint az IMF 23 ország adóssághelyzetét vizsgálta. A többi között megállapította: Görögországot, Olaszországot, Portugáliát és Japánt fenyegeti leginkább az a veszély, hogy elveszítheti pénzügyi játékterét. A fenyegetett országok második csoportjában az IMF szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Spanyolország, Izland és Írország található

A legnagyobb játéktérrel az IMF becslése szerint Ausztrália, Dánia, Dél-Korea, Új-Zéland és Norvégia rendelkezik. Ezek azok az országok, amelyek a leginkább képesek megbirkózni a globális gazdaság új kihívásaival.

A nemzetközi pénzügyi szervezet úgy ítélte meg, hogy az adósságküszöb elérése az állami kamatterhek nagymértékű megnövekedéséhez vezethet. Ennek kapcsán az IMF emlékeztetett a Görögországban történtekre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindennek nem kell szükségszerűen pánikot okoznia a pénzpiacokon. A pénzpiacok túlértékelik annak kockázatát, hogy az említett országok bármelyike is az adósságok átütemezésére kényszerülne - szögezte le jelentésében a Nemzetközi Valutaalap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×