eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A palesztin elnök elítélte a ciszjordániai merényletet

Elítélte az izraeli állampolgárok ellen elkövetett ciszjordániai gyilkos merényletet a palesztin elnök, és hasonlóan foglalt állást a washingtoni Fehér Ház is. Az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja ugyanakkor derűlátóan nyilatkozott a csütörtökre tervezett közvetlen béketárgyalások esélyeiről.

A Washingtonban tartózkodó Mahmúd Abbász helyi idő szerint kedd esti nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatósággal szemben álló és az Izraellel való béketárgyalásokat ellenző, radikális Hamász által elkövetett merénylet árt a közel-keleti rendezést célzó politikai folyamatnak. A hebroni támadásban négy izraeli - két férfi és két nő - vesztette életét.

Abbász a tervek szerint csütörtökön kezd közvetlen béketárgyalásokat az amerikai fővárosban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

A Palesztin Hatóság elnöke megismételte, hogy az általa vezetett mérsékelt palesztin erők elítélnek minden fajta támadást polgári személyek ellen, legyenek azok akár palesztinok, akár izraeliek.

Élesen elítélte a Hamász katonai szárnya által elkövetett merényletet a washingtoni Fehér Ház is. Közleményében a Fehér Ház szörnyű merényletről beszélt, és hangsúlyozta: a brutális támadás bizonyította, hogy milyen messze képesek menni a béke ellenzői annak érdekében, hogy megakadályozzák az ezt célzó folyamatot. A közzétett nyilatkozatban az amerikai kormány felszólította a békefolyamatban érdekelt feleket, hogy a legnehezebb időszakban is tartsanak ki a tárgyalások mellett.

A történtek ellenére derűlátóan nyilatkozott a béketárgyalások kilátásairól az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja. Georg Mitchell - akinek közvetítői erőfeszítéseivel oroszlánrésze volt a tárgyalások tető alá hozásában - egy interjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy mind Mahmúd Abbász, mind Benjámin Netanjahu tudatában van az egyedülálló lehetőségnek, azaz egy kétállami megoldás elérésének. A béke alternatívái mindkettőjük számára a jövőben jóval nagyobb problémákat okoznának - vélte Mitchell, aki szerint a béketárgyalások kudarca hosszú évekig tartó konfliktusokat vonna maga után.

A mérsékelt palesztin erők és Izrael húsz hónapos szünet után újítják fel a közvetlen tárgyalásokat, mégpedig az amerikai elnök, az egyiptomi államfő és a jordániai király védnöksége alatt. Megfigyelők szerint a hebroni brutális Hamász-támadás még inkább világossá tette azt, hogy mennyire fontos a közel-keleti békemegállapodás elérése.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×