eur:
388.98
usd:
360.96
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Szomszédaival végzett a pozsonyi ámokfutó?

Nyolc halottja és tizenöt sebesültje van a hétfő délelőtti lövöldözésnek Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) nevet viselő városrészében - közölte Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter délutáni pozsonyi sajtóértekezletén. Bár a lövöldözés okát még nem tudják, egyes információk szerint a gyilkos egy volt rendőr, aki a szomszédaival végzett.

Nyolcra emelkedett a pozsonyi áldozatok száma, miután a hazatérő férje a lakásuk balkonján megtalálta 52 éves felesége holttestét. Az asszony a lövöldözés idején ment ki a balkonra. Nincs kizárva, hogy a környékbeli lakásokat átvizsgáló rendőrök újabb áldozatokra bukkannak.

Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány szerint a korábban ismert áldozatok között négy nő és két férfi van, mindnyájan családi, rokoni kapcsolatban vannak egymással. A hetedik halott a tettes, egy 48 év körüli férfi, aki egy panellakásban géppisztollyal gyilkolt. Amikor a rendőrök körbevették, öngyilkosságot követett el.

"A panellakásban meggyilkolt öt személy, valamint a ház bejáratánál lelőtt férfi roma nemzetiségű volt" - mondta Lipsic.

Egy sebesült még életveszélyes állapotban van. Egy rendőrt fejlövés ért. Összesen kilenc személyt kezelnek kórházban különféle lőtt sebekkel.

A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen, a rendőrségi vizsgálat folyik. Az Index által közölt, meg nem erősített információk szerint egy volt rendőr lövöldözött.

Szlovákiában ez a gyilkosság példa nélküli.

A rendőrfőkapitány szerint a tettes délelőtt fél tíz után egy géppisztollyal, két pisztollyal és nagy mennyiségű tölténytárral felszerelve érkezett meg a dévényújfalui panelház egyik lakásába, ahol agyonlőtt négy nőt és egy férfit. A ház bejáratánál szintén agyonlőtt egy férfit. Az összes áldozatot családi viszony fűzi egymáshoz. A családról konkrét adatokat egyelőre nem közöltek.

A lakosság által telefonon riasztott rendőrségi járőrök perceken belül a helyszínre érkeztek, a ház előtt bekerítették a tettest, aki egy ideig minden mozgó dologra lőtt, majd öngyilkos lett. Az Új Szó Online helyszínen tartózkodó tudósítója szemtanúktól azt hallotta, hogy a helyszínre riasztott rendőrök (egy része) a szolgálati járművek mögé bújva nem lépett fel a támadóval szemben.

Az sme.sk-nak nyilatkozott egy szemtanú, aki azt állította, hogy épp az erkélyén volt a lövöldözéskor, így le tudta fotózni a támadót, aki Matej Urmín szerint egy középkorú, őszülő férfi volt, a fején zajtompító fülvédőt hordott. A szemtanú elmondta: a férfi a szeme előtt lőtt rá egy rendőrre.

Dominika Sulková, a mentőszolgálat szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy három ember sérülése nagyon súlyos. A sebesültek között van egy három éves kisgyermek is, de állapota nem életveszélyes.

A hivatalos közlés előtt a szlovák elektronikus médiában két verziója volt a délelőtt történt tragédiának.

A közszolgálati TASR hírügynökség szerint egy idős férfi lövöldözött géppisztollyal azután, hogy kiirtott egy roma családot.

A SITA hírügynökség helyi lakosokra hivatkozva azt írja, hogy az egyik panelház előtt zajlott le a lövöldözés. Állítólag egy fiatal fiú gépfegyverrel tüzelt az ablakokra, illetve a környékén járókelő emberekre. Egyesek szerint kábítószerfüggő egyénről volt szó, aki a lövöldözés végén öngyilkos lett.

Többen is azt állították, hogy nem egy tettes volt, hanem kettő. Az országos rendőrfőkapitány szerint ez a feltevés nem igazolódott be. Az esethez közeli főutcán egy szétlőtt gépkocsi is látható.

Vezető szlovák politikusok részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Dévényújfalu Pozsony központjától tíz kilométerre északnyugatra, a Morva folyó bal partján fekszik. 2001-ben 15,5 ezer lakosa volt, ebből 369 magyar - írja a Wikipédia.

Szlovákiában utoljára 1999 márciusában történt hasonló mészárlás. Akkor a dunaszerdahelyi Fontana bárban két ismeretlen álarcos egyetlen perc alatt száznál is több géppisztolylövéssel lemészárolta a helyi alvilág, az úgynevezett Pápay-banda tíz tagját, köztük a banda vezérét, Pápay Tibort is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×