eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gombászkodnia kell az űrállomáson az orosz asztronautának

Gombásodik a Nemzetközi Űrállomás egyik legrégebbi modulja. Egy orosz asztronauta emiatt gombászással tölti szerdán az idejét. A moszkvai repülésirányítási központ szerint Fjodor Jurcsihin 4,5 órát tölt az orosz Zarja ellátóraktár-részlegben, mintát vesz a modul belső felületén és műszerein lévő lerakódásokról.

Az asztronautáknak azt kell meghatározniuk, hogy milyen biológiai károsodás érte az ISS-t az ott lerakodó különféle mikroorganizmusok és baktériumok miatt.

A fedélzeten tartózkodó űrhajósoknak különös figyelmet kell szentelniük a Zarja modulra elődeik gondatlansága miatt, akik ott tisztálkodtak, majd a panelekre rakták nyirkos törölközőiket és fehérneműjüket. Emiatt gombásodás kezdődött, és jelentős mértékben romlott a Zarja higiéniai-mikrobiológiai állapota. A hanyag űrhajósokat akkor "nagytakarításra" utasították, de azóta minden űrmissziónak gondosan ügyelnie kell a Zarja állapotára.

Az ISS-projektben részt vevő országok már majdnem egyetértésre jutottak az űrállomás élettartamának meghosszabbításáról 2020-ig vagy talán 2028-ig, de a véglegest döntést az űrbázis szegmenseinek, kiváltképpen a Zarja modulnak a műszaki állapotától függően hozzák meg.

A Zarját 1998-ban állították Föld körüli pályára, s egy hónapra rá csatlakoztatták hozzá az amerikai Unity modult. E két szekció képezte az ISS egyfajta alapbázisát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×