eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Rossz helyen van a pozsonyi kampányszobor

Valószínűleg áthelyezik Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi vár udvarán nemrégiben felállított lovas szobrát. Az alkotás sorsát eldönteni hivatott bizottság tagjai arra hajlanak, hogy a szobornak keresni kell egy megfelelőbb helyet - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

"A ledöntést nem tartanám jó ötletnek, nem akarom, hogy ismét szobrokat romboljanak, mint annak idején Miroslav Rastislav Stefánik szobrát" - nyilatkozta egy másik napilapnak, a Pravdának Tatiana Stefanovicová régész, a bizottság tagja.

Hasonló véleményen van Ján Hoffstädter szobrász is. "Egyértelmű, hogy inkább át kell helyezni, keresni kell neki egy megfelelő helyet. Még akkor is, ha szerintem ez egy rossz szobor" - fejtette ki Hoffstädter, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola egykori rektora.

A bizottság további tagja, Pozsony főépítésze, Stefan Slachta szintén a szobor áthelyezését támogatja. Neki az a kifogása, hogy a szobor csökkenti a vár esztétikai értékét. "A várudvarra semmiképpen sem illik. Az ilyen barokk várudvarokon a világon sehol sincsenek szobrok" - magyarázta az építész a Pravdának.

A Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet továbbra is elfogultnak tartja a Katarína Zavacká történész vezette bizottságot, a szlovák művészvilágból viszont eddig senki sem állt ki a szobor mellett, még alkotója sem.

Az Új Szó tudomása szerint a szobor sorsáról a Richard Sulík házelnök kérésére összeállt bizottság szeptemberben dönt: mivel a tagok nagy része már felfedte véleményét, döntésük gyakorlatilag borítékolható.

Az "ószlovákok királyának" mondott nagymorva fejedelem (871-894) csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Robert Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette, hogy "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt".

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték. Megkérdőjelezték művészi értékét, és bírálták a pajzsán látható kettős keresztet, amely nem a szlovák címeren ábrázolt, Cirill és Metód szláv hittérítőkre emlékeztető apostoli keresztre, hanem a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlít.

Történelmietlennek tartják a szobron lévő "ószlovákok királya" feliratot is. Egyes szlovák történészek szerint nincs bizonyíték arra, hogy Szvatopluk valaha is élt volna Pozsonyban.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×