INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Több tucat illegális roma telepet számoltak fel

InfoRádió / MTI
Több mint 40 illegális roma telepet számoltak fel Franciaországban azóta, hogy a hatóságok ezt a módszert is bevetik a bűnözés és az erőszak megfékezésére - közölte csütörtökön Brice Hortefeux belügyminiszter.

Lyoni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mintegy 700 személyt akarnak visszaküldeni származási helyére - Romániába vagy Bulgáriába - külön erre a célra bérelt repülőgépeken.

A miniszter közölte, hogy a jövő héten Párizsban tárgyalni fog a román kormány megbízottjaival, és ő azt szeretné, hogy amint lehet, román rendőrök érkezzenek Franciaországba segíteni.

Hortefeux július végén jelentette be, hogy - a köztársasági elnök politikai döntése alapján - 300 ilyen illegális telepet fognak felszámolni három hónap alatt. Az olyan romákat, akik vagyon elleni bűncselekményt követtek el, rövid úton kiutasítják.

Becslések szerint 15 ezer balkáni roma tartózkodik Franciaországban. Tavaly közel tízezret utasítottak ki, de emberi jogi szervezetek szerint kétharmaduk az országban maradt.

Ezek a szervezetek elítélik, és egy nép megbélyegzésének tekintik, hogy Nicolas Sarkozy elnök egy beszédében összekapcsolta a bevándorlást és a bűnözést.

A címlapról ajánljuk