INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A polgárháborút vizsgáló bizottság alakult Srí Lankában

InfoRádió / MTI
Megalakult egy a Srí Lanka-i kormány által kinevezett bizottság szerdán, amely a hadsereg és a tamil szeparatisták közötti polgárháború utolsó éveinek eseményeit vizsgálja. A szigetország vezetése eközben továbbra is elutasítja az ENSZ független munkacsoportjának vizsgálatát.

A nyolcfős testület öt napig a fővárosban, Colombóban hallgatja majd meg a tanúvallomásokat, majd két napig Vavunijában - a korábbi háborús övezet közelében - folytatja munkáját.

A vizsgálat arra keresi a választ, hogy miért omlott össze a kormány és a tamil lázadók között 2002-ben kötött fegyverszünet.

Eközben Srí Lanka továbbra is elutasítja az ENSZ-bizottság vizsgálódásait. A világszervezet azt állítja, hogy legalább hétezer tamil civil esett a hadsereg áldozatául a háború utolsó négy hónapjában. Colombo szerint nem öltek meg civileket, és nem engedi sem az ENSZ-nek, sem más független szervnek, hogy háborús bűnök elkövetésével kapcsolatban nyomozzon.

A Srí Lanka-i hadsereg 2009 májusában legyőzte a tamil felkelőket, akik 1972-től kezdve harcoltak egy független tamil állam megteremtéséért. A polgárháborúban az ENSZ adatai szerint 80-100 ezer ember vesztette életét.

A címlapról ajánljuk