eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin

A polgárháborút vizsgáló bizottság alakult Srí Lankában

Megalakult egy a Srí Lanka-i kormány által kinevezett bizottság szerdán, amely a hadsereg és a tamil szeparatisták közötti polgárháború utolsó éveinek eseményeit vizsgálja. A szigetország vezetése eközben továbbra is elutasítja az ENSZ független munkacsoportjának vizsgálatát.

A nyolcfős testület öt napig a fővárosban, Colombóban hallgatja majd meg a tanúvallomásokat, majd két napig Vavunijában - a korábbi háborús övezet közelében - folytatja munkáját.

A vizsgálat arra keresi a választ, hogy miért omlott össze a kormány és a tamil lázadók között 2002-ben kötött fegyverszünet.

Eközben Srí Lanka továbbra is elutasítja az ENSZ-bizottság vizsgálódásait. A világszervezet azt állítja, hogy legalább hétezer tamil civil esett a hadsereg áldozatául a háború utolsó négy hónapjában. Colombo szerint nem öltek meg civileket, és nem engedi sem az ENSZ-nek, sem más független szervnek, hogy háborús bűnök elkövetésével kapcsolatban nyomozzon.

A Srí Lanka-i hadsereg 2009 májusában legyőzte a tamil felkelőket, akik 1972-től kezdve harcoltak egy független tamil állam megteremtéséért. A polgárháborúban az ENSZ adatai szerint 80-100 ezer ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×