INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hawaii luxusvillát vett a kémkedő hadmérnök

InfoRádió / MTI
Bűnösnek találta egy honolului szövetségi esküdtszék azt az amerikai hadmérnököt, akit azzal vádoltak, hogy haditechnikai titkokat adott el Kínának.

A B-2-es lopakodó bombázó fejlesztésbe is bevont Noshir Gowadia a többi között ahhoz segítette hozzá Kínát, hogy megépíthessen egy olyan robotrepülőgépet, amely képes elkerülni a hőérzékelővel felszerelt föld-levegő rakétákat.

A férfi a technológiai titkokért cserébe kapott pénzből tartotta fenn hawaii luxusvilláját.

Gowadiát az ellene felhozott 17 vádpontból 14-ben, a többi között titkosított iratok eladásában, pénzmosásban és adócsalásban találták bűnösnek.

A mérnököt amiatt is elmarasztalták, hogy a lopakodó technológiát megpróbálta eladni a svájci kormánynak, valamint izraeli és német cégeknek. A férfit az esküdtek csak három, kevésbé súlyos vádpont alól mentették fel.

A 66 éves, indiai születésű Gowadia 1968 és 1986 között a Northrup haditechnikai vállalat alkalmazottja volt. A Honolulu Star-Advertiser szerint azért adta árulásra a fejét, mert nem győzte fizetni a Maui északi partján felépített otthonának havi 15 ezer dolláros jelzálog-törleszését.

A férfit 2005. októberében vették őrizetbe. Ügyében november 22-én hirdetnek ítéletet.

A címlapról ajánljuk