INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Oroszországban az erdőtüzek újabb hullámára számítanak

InfoRádió / MTI
Oroszországban több százezer hektáron ég az erdő és a tőzeg, és egyre újabb helyeken lobbannak fel a lángok, bár megfeszített erővel küzdenek a tüzek terjedése ellen, a meteorológusok szerint a héten 40 fok feletti hőség várható a nyugati országrészben, de esőre továbbra sem lehet számítani.

A moszkvaiak hétfőn reggel füstszagra ébredtek, a várost füstköd borítja, amelyen alig tud áthatolni a napsütés, a látási távolság alig néhány száz méter, s az orvosok azt tanácsolják, hogy a gyerekek és az idősek nedves maszkon át lélegezzenek.

Az ország európai részén a vasárnap esti legfrissebb adatok szerint 438 helyen ég az erdő összesen 128 ezer hektáron, miközben szombaton már 114 ezer hektárra sikerült visszaszorítani a lángokat, míg a Távol-Keleten 24 óra alatt megháromszorozódott az ugyancsak mintegy százezer hektáron égő erdőtüzek száma, s ennél jóval nagyobb mezőgazdasági terület ég.

Vasárnap estig közel százezer embert mentettek ki a tüzek által fenyegetett lakott településekről, több mint 2200 ember hajléktalanná vált, és a halálos áldozatok száma már 33 volt. Közel 1900 lakóház égett porig

A hatalmas ország nyugati részén 14 régióban pusztítanak kiterjedt tüzek, s a legsúlyosabb helyzet Nyizsnij Novgorod, Vlagyimir és Voronyezs térségében alakult ki. A legnagyobb területen Nyizsnij Novgorod környékén pusztítanak a lángok, amelyek megközelítették a Szarovban lévő nukleáris kutató központot is, de a vasárnap késő esti jelentések szerint sikerült elhárítani a várost fenyegető veszélyt. A tűz sok más között teljesen megsemmisítette a 341 házból álló Verhnyaja Vereja falut, ahol 14 ember vesztette életét. Voronyezs mellett Maszlovka falu 150 házából mindössze öt nem égett le. A három régióban sok helyen a vasúti közlekedés is leállt a tüzek miatt.

Csak a rendkívüli helyzetek minisztériuma több mint 180 ezer főt, 14 repülőgépet és számos helikoptert vetett be a lángok ellen, a védelmi minisztérium több ezer katonát és sok száz egységnyi technikát vezényelt ki, és a belügyi szervek néhány ezer munkatársa is a tüzek visszaszorításán dolgozik. A helybeliek is mindenütt nagy számban segítik az oltást. Ennek ellenére nincs elég ember és technika: a statisztikák szerint legfeljebb három tűzoltó jut két hektár lángoló erdő oltására.

A szakértők úgy vélik, a katasztrofális tüzek legfőbb oka a forróság és az aszály, de az áldozatok miatt legtöbb esetben csak a gondatlanság okolható. Ezért folyamatosan figyelmeztetnek az elemi óvatossági rendszabályok betartására, hangsúlyozva, hogy az autó ablakán kidobott egyetlen cigarettacsikk újabb hektárokat lobbanthat lángra.

Vlagyimir Putyin kormányfő azt ígérte, hogy mire beáll a tél, felépítik a leégett házakat. A rendkívüli helyzetek minisztériumának becslése szerint a leégett házak helyreállítása legkevesebb 4,5 milliárd rubelbe kerül. A kormány vasárnapig több mint 300 millió rubelt bocsátott rendelkezésre e célra és a tűz elleni harcra, s hétfőn megkezdik a segélyek kifizetését is a kárt szenvedetteknek.

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyházfő vasárnapi felszólítására hétfőtől a templomokban esőért könyörögnek a hívők.


A címlapról ajánljuk