INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Wulff államfő a duisburgi polgármester lemondását kívánja

InfoRádió / MTI
Egy nappal a Love Parade áldozatainak emlékére rendezett gyászünnepség után a német államfő arra célzott, hogy a katasztrófa következményeként le kellene mondania Duisburg polgármesterének.

Christian Wulff szövetségi elnök - aki maga is jelen volt a duisburgi Szent Szalvátor-templomban a 21 halálos áldozat lelki üdvéért bemutatott szombati gyászmisén - "politikai felelősségére" figyelmeztette Adolf Sauerland polgármestert. A Ruhr-vidéki város első embere - állítólag anyagi okokból - ragaszkodik a posztjához, noha országszerte szinte egyöntetűen sürgetik a távozását.

"Igaz, hogy a bűnösség bebizonyosodásáig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme - fogalmazott Wulff vasárnap egy lapinterjúban. - Csakhogy a konkrét egyéni bűnösség mellett létezik a politikai felelősség is."

A július 24-én rendezett Love Parade technofesztiválon, egyelőre ismeretlen okból, pánik tört ki egy alagútban, amelyen át több ezren próbálták megközelíteni a rendezvény központi helyszínét. A tumultusban 21 ember meghalt, több mint ötszázan megsérültek. A rendezők, a rendőrség és a tűzoltók kölcsönösen egymást vádolják mulasztással, illetve értelmetlen óvintézkedéssel, amely szerintük a katasztrófához vezetett.

Sauerland egyelőre ellenáll a reá nehezedő, egyre nagyobb nyomásnak. Berlini értesülések szerint azért nem hajlandó önként távozni, mert ha csak októberben mondana le, akkor - hosszabb hivatali idejének köszönhetően - jóval magasabb nyugdíj illetné meg.

A címlapról ajánljuk