eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Wulff államfő a duisburgi polgármester lemondását kívánja

Egy nappal a Love Parade áldozatainak emlékére rendezett gyászünnepség után a német államfő arra célzott, hogy a katasztrófa következményeként le kellene mondania Duisburg polgármesterének.

Christian Wulff szövetségi elnök - aki maga is jelen volt a duisburgi Szent Szalvátor-templomban a 21 halálos áldozat lelki üdvéért bemutatott szombati gyászmisén - "politikai felelősségére" figyelmeztette Adolf Sauerland polgármestert. A Ruhr-vidéki város első embere - állítólag anyagi okokból - ragaszkodik a posztjához, noha országszerte szinte egyöntetűen sürgetik a távozását.

"Igaz, hogy a bűnösség bebizonyosodásáig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme - fogalmazott Wulff vasárnap egy lapinterjúban. - Csakhogy a konkrét egyéni bűnösség mellett létezik a politikai felelősség is."

A július 24-én rendezett Love Parade technofesztiválon, egyelőre ismeretlen okból, pánik tört ki egy alagútban, amelyen át több ezren próbálták megközelíteni a rendezvény központi helyszínét. A tumultusban 21 ember meghalt, több mint ötszázan megsérültek. A rendezők, a rendőrség és a tűzoltók kölcsönösen egymást vádolják mulasztással, illetve értelmetlen óvintézkedéssel, amely szerintük a katasztrófához vezetett.

Sauerland egyelőre ellenáll a reá nehezedő, egyre nagyobb nyomásnak. Berlini értesülések szerint azért nem hajlandó önként távozni, mert ha csak októberben mondana le, akkor - hosszabb hivatali idejének köszönhetően - jóval magasabb nyugdíj illetné meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×