INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az izraeli kormány 400 gyermek kiutasításáról döntött

InfoRádió / MTI
Az izraeli kormány vasárnap arról döntött, hogy illegálisan bevándorolt családok mintegy 400 gyermekét utasítja ki az országból, másik több mint 800 esetében pedig úgy határozott, hogy maradhatnak - közölték hivatalos források.

A miniszterek többsége támogatta annak a tárcaközi bizottságnak az ajánlásait, amelyet Benjámin Netanjahu tavaly novemberben hívott életre, hogy rendezze az 1200 gyermek sorsát.

A kormánydöntés érelmében azok a gyermekek, akik öt évet éltek Izraelben és beszélnek héberül, jogosultak arra, hogy a zsidó államban maradjanak. A többieknek viszont családjukkal együtt vissza kell térniük abba az országba, ahonnan Izraelbe érkeztek.

Hivatalos becslések szerint mintegy 220 ezer külföldi telepedett le Izraelben, és közülük több mint 100 ezret illegálisan alkalmaznak. Ez utóbbiak ugyan nem részesülnek társadalombiztosítási juttatásban, de gyermekeik ingyen járhatnak iskolába.

Izrael a kilencvenes évek óta teszi lehetővé főként ázsiai országokból származóknak, hogy rosszul fizetett munkát vállaljanak elsősorban az építőipar, a mezőgazdaság és az idős emberek ellátása terén. Az izraeli hatóságok évente mintegy 30 ezer munkavállalási engedélyt adnak ki külföld munkavállalóknak.

A címlapról ajánljuk