eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyre több halálos áldozata van az orosz erdőtüzeknek

Huszonötre emelkedett az Oroszországban pusztító erdőtüzek áldozatainak száma - jelentette be a rendkívüli helyzetek minisztériuma pénteken. A tüzek sújtotta régiók közül a nyizsegorodszki területen kilenc, a voronyezsin kettő, a moszkvain hét ember vesztette életét - köztük tűzoltók is -, a rjazanyi területen pedig négyen haltak meg.

Vlagyimir Putyin kormányfő bejelentette, hogy az áldozatok családja egy-egymillió rubeles támogatásban részesül. A politikus erről a Moszkvától 475 kilométerre keletre fekvő Nyizsnyij Novgorod környékén található Verhnyaja Vereja faluban beszélt, ahol csütörtökön mind a 340 ház húsz perc alatt a lángok martalékává vált.

Putyin megígérte, hogy télre felépítik a falut, a szövetségi költségvetésből háztartásonként átlagosan 3 millió rubelt fordítanak az épületek és az infrastruktúra helyreállítására.

Dmitrij Medvegyev elnök utasította a védelmi minisztériumot, hogy minden rendelkezésére álló eszközt vessen be a tüzek megfékezésének érdekében - közölte az elnök szóvivője.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint 866 négyzetkilométeren - Berlin nagyságú területen - ég az erdő és a tőzeg Oroszországban, s több mint kétezer ember vált hajléktalanná.

Szergej Sojgu tárcavezető elmondta, hogy több mint 1100 ház vált a lángok martalékává az ország középső részén.

A szél miatt olyan helyeken is tűzfészkek lobbannak föl, ahol a hatóságok tűzvédelmi sávokat alakítottak ki: a lángok a felerősödött széllökések révén "átugrották" e sávokat. Csak Moszkva környékén harminc újabb tűzfészek keletkezett egy nap alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×