eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Netanjahu megszakította kanadai látogatását az izraeli támadás miatt

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn megszakította kanadai és egyesült államokbeli látogatását, s visszautazik Izraelbe a gázai önkéntes segélyflottilla elleni izraeli támadás miatt - jelentette az izraeli rádió.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő latin-amerikai látogatását megrövidítve szintén hazautazik. Törökország az incidens miatt hazarendeli tel-avivi nagykövetét - közölte a külügyminisztérium. A török miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy lemondanak három tervezett hadgyakorlatot Izraellel.

A gázai segélyflottilla egyik szervezője egy török civil szervezet volt, és a flottillát egy török hajó vezette, amelyen több mint 700-an tartózkodtak.

Az izraeli kormány hétfőn a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla utasait vádolta az erőszak kiváltásával, amelyben az izraeli televízió legfrissebb értesülése szerint 19-en haltak meg és 26-an sebesültek meg.

Avi Benajahu tábornok, az izraeli hadsereg szóvivője a katonai rádióban kijelentette: nem tudja, ki adott tűzparancsot a kommandósoknak.

A haditengerészet a tűzparancs szabályainak megfelelően járt el, és az utasítások világosak. A katonákat figyelmeztették, hogy ne hagyják magukat provokálni - mondta a tábornok, aki szerint készültek ugyan erőszakkal szembeni rendőri akcióra, de terrorista jellegű erőszakkal találták szembe magukat.

Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője a flottilla utasait vádolta meg az erőszak kirobbantásával.

"Minden lehetséges erőfeszítést megtettünk, hogy elkerüljük ezt az incidenst. A katonák azt az utasítást kaptak, hogy rendvédelmi műveletről van szó, és tanúsítsanak maximális önmérsékletet.

"Sajnos, a hajón tartózkodók szélsőséges erőszakkal, vasdorongokkal, késsel és lőfegyverekkel támadtak rájuk" - hangsúlyozta Mark Regev.

Benajahu tábornok az izraeli közszolgálati rádióban elmondta: a kommandós műveletet nemzetközi vizeken hajtották végre közép-európai idő szerint hajnali 3:30 és 4:00 óra között, az izraeli partoktól 70-80 tengeri mérföldre (130-150 kilométerre).

Az 1993-as oslói békeszerződés értelmében Izrael 20 mérföldes sávban tartotta meg a Gázai övezet parti vizeinek ellenőrzését.

Izraeli médiaértesülések szerint a katonai vezetők bizonytalankodtak, hogy a nyílt tengeren vagy a hajóknak a 20 mérföldes sávba való behatolása után avatkozzanak be. A katonák végül az első mellett döntöttek.

Előzőleg a hadsereg szóvivője a katonai rádiónak kijelentette, nem tudja, ki adott tűzparancsot.

Az izraeli haditengerészet hétfő hajnalban hat hajót észlelt, amelyek Izrael és a haditengerészet számos előzetes figyelmeztetése ellenére meg akarták sérteni a gázai övezeti blokádot - áll az MTI-hez Izrael budapesti nagykövetsége által eljuttatott közleményben.

A dokumentum szerint a hajók megállításakor "a fedélzeten tartózkodó tüntetők éles lövésekkel, könnyű fegyverekkel, így késekkel és botokkal támadtak a haditengerészekre, és megpróbálták elvenni az egyik katona fegyverét. A tüntetők nyilvánvalóan előre előkészítették a fegyvereket erre a speciális célra".

A sebesültek között négynél több katona van, akik golyó, illetve más fegyverek által sebesültek meg - áll a közleményben. A sebesülteket - izraelieket és külföldieket - helikopterrel szállították izraeli kórházakba.

A hajókat Asdod kikötőbe kísérik, ahol az utasokat és a felszerelést biztonsági ellenőrzésnek vetik alá - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×