INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Sokkolta Lengyelországot az elnöki gép katasztrófája

InfoRádió / MTI
A lengyelek könnyes szemmel, szomorúan fogadták szombaton Lech Kaczynski államfő és más magas rangú lengyel vezetők halálhírét. "A modern világ még nem látott ilyen tragédiát" - jelentette ki Donald Tusk kormányfő.

"Ez nem lehet igaz. Nem tudom elhinni. Sokkolt a hír" - mondta remegő hangon, könnyekkel a szemében a 32 éves Katarzyna.

Akárcsak varsóiak ezrei, ő is az elnöki hivatalhoz ment barátaival, hogy lerója tiszteletét a 60 éves korában elhunyt Lech Kaczynski emléke előtt.

A lengyel elnököt és feleségét, a hadsereg főbb vezetőit, a jegybank kormányzóját és más vezetőket szállító TU-154-es repülőgép szombaton zuhant le - 88 utassal és 8 fős személyzettel a fedélzetén - a szmolenszki repülőtér közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.

Több száz honfitársához hasonlóan, Katarzyna is nemzeti színű - fehér és vörös - rózsákból készült koszorút helyezett el az elnöki hivatalnál. Mások gyertyákat gyújtottak. Többen egy pap köré gyűlve imádkoztak.

"Éppen a piacon voltam bevásárolni, amikor a fiam telefonált. Majdnem összeestem a hír hallatán" - mondta a 78 éves Janina Sebatinow. "Hatalmas, pótolhatatlan veszteség. Jó emberek haltak meg" - tette hozzá.

A 45 éves Anna Ciostek, aki fordító, lánya és anyja kíséretében állt az elnöki hivatal előtt, és mindhárman a baleset okát találgatták. "Nem tudjuk pontosan, mi történt. Túlságosan sok embernek vagy országnak lehet ebből haszna" - mondja Anna.

Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos találgatás csak pillanatokig tart, mindenen felülemelkedik a fájdalom.

"A modern világ még nem látott ilyen tragédiát" - jelentette ki Donald Tusk kormányfő.

"Minden lengyelnek össze kell most tartania, politikai nézeteitől függetlenül" - így Jan Szczepanski 50 éves taxisofőr. "Nem voltam Kacznyski híve, de ez ma nem számít" - tette hozzá.

"Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság". "Egységesek vagyunk a szmolenszki repülőtér közelében elhunytak családja iránti együttérzésünkben" - hangsúlyozta Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, a szejm elnöke, aki egyhetes gyászt rendelt el.

Varsóban az emberek spontán sms-ekben adtak egymásnak randevút a Pilsudski térre este fél kilencre, oda, ahol II. János Pál pápa 1979-ben pontifikált misét . "Találkozzunk csendben a Pilsudski téren 20:30-kor. Legyünk együtt, jöjjetek el" - olvasható az üzenetben.

A címlapról ajánljuk