eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Részvétnyilvánítások a lengyel népnek

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az atlanti szövetség nevében mély részvétét fejezte ki a lengyel népnek és valamennyi áldozat hozzátartozójának a Lech Kaczynski államfőt szállító repülőgép oroszországi katasztrófája miatt. Nicolas Sarkozy elnök mély szomorúságát tolmácsolta.

Nicolas Sarkozy

elnök mély szomorúságát tolmácsolva emlékeztetett "a Franciaország és Lengyelország, valamint a francia és lengyel nép közötti kivételes baráti kapcsolatokra".

Franco Frattini olasz külügyminiszter őszinte részvétét fejezte ki a lengyel államfő hozzátartozóinak, a lengyel intézményeknek és "lengyel népnek, amelyet szoros baráti kapcsolat fűz az olasz néphez".

"Szlovákia mint szomszéd és baráti ország a lengyel nép mellett áll, és mindent megtesz, hogy enyhítse e szörnyű esemény következményeit" - közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, részvétét fejezve ki lengyel kollégájának, Radoslaw Sikorskinak.

A lengyel honvédelmi miniszternek küldött levelében részvétét fejezte ki Szekeres Imre honvédelmi tárcavezető és Tömböl László vezérkari főnök a Lech Kaczynski köztársasági elnök repülőgépével történt katasztrófa miatt.

Szekeres Imre és Tömböl László "leírhatatlan megdöbbenéssel és mély fájdalommal" értesült arról, hogy szombat délelőtt az oroszországi Szmolenszk katonai repülőterének közelében a Lech Kaczynski köztársasági elnök repülőgépével történt katasztrófa következtében életüket veszítették a Lengyel Köztársaság legfelsőbb állami és katonai vezetői, valamint a velük utazó kíséret valamennyi tagja - áll a katonai vezetők levelében.

A honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök őszinte részvétüket és mély együttérzésüket fejezték ki Bogdan Klich lengyel honvédelmi miniszternek, az elhunytak hozzátartozóinak, valamint a Lengyel Köztársaság minden állampolgárának, "fájó szívvel osztozva gyászukban e felfoghatatlan tragédia miatt". A sorscsapásban, amely a lengyel hadsereg vezetőinek életét is követelte, a Magyar Honvédség minden katonája őszintén együttérez lengyel bajtársaikkal - olvasható a levélben. .

Magyarország és a Fidesz is számos barátját veszítette el ezen a szombati reggelen, elnökükben pedig én magam is egy közeli barátot és pótolhatatlan küzdőtársat veszítettem el - írta Donald Tusknak, a Lengyel Köztársaság miniszterelnökének, Bronislaw Komorowskinak, a szejm elnökének és Bogdan Borusewicznek, a szenátus elnökének Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor levelében megdöbbenésének adott hangot a szombati szerencsétlenség miatt. Mint fogalmazott, "Lech Kaczynski és a gépen utazó többi utas tragédiája Katyn drámájának új fejezetét nyitja meg, holott éppen annak lezárása és a méltó megemlékezés volt az utazás célja".

A pártelnök felidézte: Kaczynski mindig külön tisztelettel emlékezett az üldözött lengyelek magyarországi befogadására és azokra a magyarokra, akik ebben szerepet játszottak. "A megtörtént tragédia közepette is büszkeséggel gondolok arra, hogy Európa egyetlen, Lengyelországon kívül felállított katyni emlékműve éppen Budapesten áll" - tette hozzá Orbán Viktor.

A Magyar Szocialista Párt döbbenettel fogadta a lengyel delegáció, köztük Lech Kaczynski államfő és felesége légiszerencsétlenségéről és tragikus haláláról szóló hírt - áll a párt közleményében.

"E sorok megfogalmazásakor még több a kérdés, mint a válasz, de a híradások szerint biztosra vehető, hogy a tragédiának nincs túlélője. A sors különös kegyetlensége, hogy az áldozatok többsége a katyni mészárlás özvegyen és árván maradt hozzátartozóiból került ki. A tragédia egész Kelet-Európa tragédiája - fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt" - fogalmaztak a Lendvai Ildikó pártelnök által aláírt dokumentumban.

Navracsics Tibor részvéttáviratot küldött Joanna Stempinska rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövetnek - tájékoztatta a Fidesz frakcióvezetőjének kabinetje az MTI-t.

Navracsics Tibor Lech Kaczynski államfő szombati tragikus halála kapcsán őszinte részvétét fejezte ki az egész lengyel népnek.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök részvétét nyilvánította Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgép-katasztrófában bekövetkezett halála miatt a lengyel népnek.

Vlagyimir Putyin kormányfő lengyel kollégáját, Donald Tuskot hívta fel telefonon, kinyilvánította részvétét, s abban maradt vele, hogy tartják a kapcsolatot, és újra beszélnek, amint a helyszínre küldött két orosz miniszter jelentést tesz.

Az orosz jelentések szerint a lengyel fél kérte, hogy önálló vizsgálatot folytathasson a szerencsétlenség okainak felderítésére, a két ország közlekedési miniszterei meg is állapodtak erről, s a lengyel kormánybizottság már szombaton megérkezik a közeli, fehéroroszországi Vityebszkbe.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×