INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A katyni mészárlás veszteségéhez hasonlította a repülőszerencsétlenséget Lech Walesa

Infostart / InfoRádió
Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton Oroszországban. A legfrissebb jelentések szerint a halálos áldozatok száma 97. Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. Az alkotmány értelmében ilyen esetben két és hónapon belül elnökválasztást kell tartani. Ezt Pawel Gras lengyel kormányszóvivő is megerősítette. A katyni mészárlás veszteségéhez hasonlította a Szmolenszk mellett történt repülőszerencsétlenséget Lech Walesa. A volt lengyel elnök a lengyel állami televízió hírcsatornájának nyilatkozott.

Az elnökkel tartott felesége és több hozzátartozója, a lengyel elit számos képviselője, továbbá a katyni mészárlás egyes áldozatainak leszármazottai. A lengyel Központi Bank szóvivőjének közlése szerint a gépen utazott a bank kormányzója is.

A legfrissebb jelentések szerint megtalálták az elnök holttestét.

A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154 fedélzetén az első hírek szerint 132 ember tartózkodott. A legfrissebb jelentések szerint a halálos áldozatok száma 97.

A TVN24 lengyel televíziós állomás az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozva 96 emberről számolt be, 88 utasról és 8 fős személyzetről.

Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. Az alkotmány értelmében ilyen esetben két és hónapon belül elnökválasztást kell tartani. Ezt Pawel Gras lengyel kormányszóvivő is megerősítette. A választás egyébként idén ősszel lett volna esedékes.

Donald Tusk miniszterelnök Gdanskban értesült a tragédiáról, amelynek hírére sírva fakadt.

A helyszínen munkához láttak a mentőegységek. A BBC felvételeket közöl a mentésről.

A katyni mészárlás veszteségéhez hasonlította a Szmolenszk mellett történt repülőszerencsétlenséget Lech Walesa. A volt lengyel elnök a lengyel állami televízió hírcsatornájának nyilatkozott.

A katasztrófában az államfő és a központi bank elnöke mellett számos lengyel politikus, a több parlamenti párt vezető tisztségviselője, miniszter-helyettesek, egyházi méltóságok vesztették életüket.

Varsóban már több százan gyújtottak mécsest az elnöki palotánál az áldozatok emlékére. Kora este emlékmisét tartanak a lengyel fővárosban.

"Hatalmas köd volt, és a repülőtér melletti szálloda ablakából láttam, hogy a gép nagyon alacsonyan repült" - nyilatkozta S³awomir Wi¶niewski, a TVP lengyel állami televízió munkatársa, aki a katyni megemlékezésről tudósított volna.

"Az ablakon át hallottam egy hatalmas robbanást, majd két villanást, majd felcsapó lángokat láttam" - folytatta a tévés szerkesztő, aki az elsők között ért a katasztrófa helyszínére. Elmondta, hogy először a gép letört farkát, majd hajtóművét, és összetört törzsét pillantotta meg.

A gép a szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben zuhant le. Anufrijev szerint a gép közvetlenül a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, majd darabokra tört.

A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Õ azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

A lengyel Fakt című napilap internetes kiadása ugyancsak tényként rögzíti, hogy a katasztrófát senki sem élte túl. A lap fotókat is közöl a katasztrófáról.

A lengyel delegáció a katyni vérengzés 70. évfordulóján szerette volna kegyeletét leróni. A repülőgép Moszkvából indult, helyi idő szerint 10 óra 56 perckor (magyar idő szerint 7 óra 56 perckor) zuhant le.

Donald Tusk lengyel miniszerelnök rendkívüli kormányülést hívott össze, a miniszterek mind úton vannak Varsóba - írja a Gazeta Wyborcza című lap. Dimitrij Medvegyev orosz elnök egy különleges bizottságot állított fel, hogy kivizsgálja a lengyel repülőgépének balesetét, illetve a helyszínre küldte különleges ügyekért felelős megbízottját.

Lech Kaczynskit 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. A volt lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban.

A címlapról ajánljuk