INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az izraeli kormányfő nem vesz részt az atomcsúcson

InfoRádió / MTI
Az amerikai kormányzat tudomásul vette, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nem vesz részt azon a jövő heti washingtoni csúcstalálkozón, amelyen több mint negyven ország vezetői nukleáris biztonsági kérdéseket vitatnak meg.

Mike Hammer, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője közölte: az izraeli fél hivatalosan közölte Washingtonnal, hogy az izraeli küldöttséget - Netanjahu akadályoztatása miatt - Dan Meridor kormányfő-helyettes, hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszter fogja vezetni.

Hammer leszögezte: Izrael az Egyesült Államok szoros szövetségese, és Washington a továbbiakban is együtt kíván működni vele a nukleáris biztonsági kérdéseket illetően.

Hivatalosan nem közölték Netanjahu útja törlésének az okát, de egy magas rangú kormányilletékes szerint a miniszterelnök azért marad távol a konferenciától, mert tudomására jutott: néhány ország - köztük Egyiptom és Törökország - képviselői feszegetni készülnek a feltételezett izraeli atomarzenállal kapcsolatos kérdéskört.

Katonai elemzők szerint Izrael akár több száz atomtöltettel is rendelkezhet, s így a zsidó állam az egyetlen közel-keleti ország, amelynek atomfegyver van a birtokában. Izrael ezt soha nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Izrael más atomhatalmakhoz hasonlóan - mint például India és Pakisztán - nem csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez, mert így elkerülheti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzését.

A címlapról ajánljuk