eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ismét havazás bénítja Nagy-Britanniát

Baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán a szélviharral és sűrű havazással visszatérő tél Észak-Írországban és Nagy-Britannia számos vidékén.

A legnagyobb hó szerda délelőttig Észak-Írországban és Skóciában esett, de folyamatosan havazott Anglia északi térségeiben is.

Az észak-írországi Londonderry közelében 120 jármű - köztük egy iskolabusz - akadt el a szél által helyenként félméteresre emelt hótorlaszokban; a rendőrség háromszáz utast mentett ki és vitt biztonságos helyre.

Észak-Írországban szerdán 48 ezer, Skóciában 20 ezernél több lakás maradt áram nélkül.

A skóciai Glasgow közelében szerdán egy iskolabusz az oldalára borult a behavazott úton; 45 utasa közül négy súlyosan, nyolc könnyebben megsérült.

A meteorológia egész napra további havazást jósolt, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a szélvihar hóátfúvásokat okozhat.

A hőmérséklet 10-15 fokkal marad el az ilyenkor szokásostól. Éjszaka szinte az egész országban keményen fagyott, és az előrejelzés szerint napközben sem haladja meg a hőmérséklet a 3-8 fokot.

Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt olyan hideg és havas a tél, mint az idén. A hőmérséklet sokszor süllyedt mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatos hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

A rendkívüli hideg az első becslések szerint 14,5 milliárd font kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt.

Az úthálózatot is súlyos károk érték: vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által kivájt több millió kátyú betömése akár 15 évig is eltarthat, az útjavítások költsége pedig elérheti a 10 milliárd fontot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×