eur:
391.26
usd:
366.61
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Történelmi jelentőségű, hogy átment Obama javaslata"

A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese szerint is történelmi jelentőségű az egészségügyi reform elfogadása. Magyarics Tamás az InfoRádiónak azt mondta: Obama elnök a legfontosabb ígéretét teljesítette, így a hátralévő években nem kell majd a védekezéssel foglalkoznia, koncentrálhat az oktatás és a bevándorlás problémáira.

Az amerikai képviselőház elfogadta Barack Obama elnök egészségügyi reformtervezetét, amely az eddig is biztosítottakon túl az ország lakosságának 10 százalékára, 32 millió emberre terjeszti ki a betegbiztosítást. A döntés azért is történelmi jelentőségű, mert több korábbi elnök is megpróbálkozott az egészségügy megreformálásával, ám egyiküknek sem sikerült áttörő eredményt elérniük - mondta az InfoRádiónak a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese.

A rendszer átalakításával először az úgynevezett progresszív elnökök sorába tartozó Theodore Roosevelt próbálkozott. Õ és a vele hasonló gondolkodásúak úgy vélték, hogy bizonyos területeken az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia - magyarázta Magyarics Tamás. Akkoriban az amerikai központi költségvetés a GDP-nek nagyjából 5 százalékát szedte be adóként és osztotta vissza, ma ez az arány 25 százalék, valóban jelentősen megnőtt tehát az állam szerepe - tette hozzá.

Az, hogy a törvény elfogadtatott, Barack Obama személyes karrierje és megítélése szempontjából is rendkívül fontos, hiszen korábban ez tette elnöksége egyik kulcskérdésévé. És bár nem tudta pontosan azt megvalósítani, amit ígért - hogy minden amerikai biztosítottá válik -, az ország lakosságának 95 százaléka hamarosan bekerül a biztosítási rendszerbe - mondta a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese.

Ha valóban helyesek a kongresszusi költségvetési bizottság számításai, amelyek szerint a reform megvalósítása nem kerül plusz pénzbe az embereknek, kimondható, hogy Obama komoly politikai sikert aratott. Ezzel elkerülheti, hogy a következő három évben védekezésre kényszerüljön, és foglalkozhat az oktatás és a bevándorlás ügyével - fűzte hozzá Magyarics Tamás.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×