eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A távol maradók mozgósításával igyekszik fordítani a kormánypárt

A távol maradt választók mozgósításával igyekszik megfordítani a regionális választások eredményét a francia kormányzó párt, a vasárnap megtartott első fordulóra ugyanis a 45 millió szavazatra jogosult franciák mindössze 46,4 százaléka vett részt, ami elemzők szerint történelmi mélypontnak számít.

Az első kör győztese az ellenzéki szocialista párt, amely a szavazatok közel 29,5 százalékát szerezte meg, és így több mint három százalékkal vert rá a jobboldali Népi Mozgalom Uniójára. Összesítésben az eredmény ennél is drámaibb a kormánypárt számára: a baloldal - a környezetvédőket is beleszámítva - a szavazatok több mint 50 százalékát mondhatja magáénak, a tengerentúli megyeként működő Guadloupe szigetén pedig a szocialisták jelöltje már az első fordulóban megszerezte az abszolút többséget.

A hatévente megtartott regionális választásokon amúgy mintegy 1800 képviselőről döntenek a választók, kétfordulós, listás szavazáson, és a szabályok szerint a második fordulóban csak azok a pártok indulhatnak, amelyek a szavazatok legalább tíz százalékát megszerezték.

A választási manőverek hétfő óta gőzerővel zajlanak, és a szocialisták máris megállapodást kötöttek a harmadik helyre befutott európai zöldekkel. A megegyezés nem ment zökkenőmentesen: a szocialisták az egész országra kiterjedő összefogásról beszéltek, végül azonban a nyugat-franciaországi Bretagne kimaradt az egyezségből. A jobboldal ezt a kommunikációs hibát is igyekszik kihasználni a hátralévő egy hétben, miközben minden erejével azon van, hogy felrázza a kifejezetten apatikusnak tűnő választókat.

François Fillon miniszterelnök hétfőn országos mozgósító körútra indult, és maga Nicolas Sarkozy is részt vesz néhány regionális rendezvényen. Dolgukat azonban a szélsőjobboldali, Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Front előretörése is nehezíti, a párt, általános meglepetésre a szavazatok több mint 11 százalékát szerezte meg, valószínűleg visszacsábítva azoknak a szavazóknak egy részét, akik korábban Nicolas Sarkozyhez pártoltak.

A francia államfő egyébként azzal igyekszik kisebbíteni a várható vereség jelentőségét, hogy már előre hangsúlyozza: a regionális választásoknak regionális tétjük van. Ami szerinte azt jelenti, hogy a végeredmény nem befolyásolja majd eddigi politikáját, illetve a kormány összetételét. Legalábbis nem azonnal, a Le Figaro napilapnak adott interjúban ugyanis nem zárta ki a kisebb kormányzati kiigazítást, melyre valószínűleg fél éven belül fog sor kerülni.

Az eredmények üzenetét a politikai elemzők egy része is óvatosan kezeli, emlékeztetve, hogy a regionális választások 1986-ban történt bevezetése óta a választók - egyfajta korrekcióként - rendre az ellenzéknek adják a tartományok irányítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×