eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagy erejű földrengések Japánban és Chilében

Nagy erejű földrengés rázta meg Japán déli szigetét, Okinavát helyi idő szerint szombat hajnalban. Ezzel szinte egy időben Chilében mozdult meg többször is a föld.

Okinavában a rengés ereje az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a Richter-skálán 7-es fokozatú volt. A rengés epicentruma Okinava fővárosától, Nahától 84 kilométerre keletre volt, hipocentruma (fészke) pedig 22 kilométeres mélységben.

A japán meteorológiai hivatal 6,9-es erősségű földmozgást jelzett.

A hatóságok cunamiriadót rendeltek el, de azt nem sokkal később lefújták. Naha városban eltört néhány vízvezeték, de nagyobb károkról, sérültekről nem érkezett jelentés.

A Richter-skála szerinti 8,5-es földrengés volt szombaton Chile partjainál is, a Csendes-óceánban. A rengés epicentruma Concepción városától 90 kilométerre északkeletre, a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra volt, 55 kilométeres mélységben.

Helyszíni jelentések szerint a földmozgást - amely helyi idő szerint az éjszaka közepén történt - az óceánparttól több mint 100 kilométerre fekvő Santiagóban is érezni lehetett; a 4,6 millió lakosú metropolisban megremegtek az épületek, és néhány városrészben megszűnt az áramszolgáltatás.

Chile teljes partszakaszára és a perui partszakaszra szökőárriadót hirdettek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×