INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A cseh kormány nem tárgyalt az L-159-es repülőgépek bérbeadásáról Magyarországnak

InfoRádió / MTI
Az eredeti tervektől eltérően a cseh kormány hétfői ülésén nem foglalkozott az L-159-es kiképző-repülőgépek bérbeadásáról Magyarországnak.

"Ezt a napirendi pontot későbbre halasztották. Néhány kérdés még tisztázásra vár" - mondta Roman Prorok kormányszóvivő az MTI prágai tudósítójának. A szóvivő szerint egyelőre nincs döntés arról, hogy mikor kerül újra a cseh kabinet napirendjére ez a téma.

Prorok ezzel egyben cáfolta az euro.cz vezető cseh gazdasági hírportál értesülését, amely azt írta, hogy a kabinet a kérdést megvitatta, és a cseh gépek magyarországi bérbeadását jóvá is hagyta.

"Nem tudom, honnan szerezték ezt az értesülést. Mi ilyent nem adtunk ki" - jegyezte meg Prorok.

Antonín Seda, a cseh Védelmi Tanács elnökhelyettese a múlt héten jelentette be, hogy a kormány hétfőn foglalkozik az L-159-es kiképző-repülőgépek bérbeadásával a magyar hadseregnek.

Seda szerint a magyar honvédség a múlt évben folyamatosan 4-5 darab L-159-es gépet bérelt, amelyeket a Gripen vadászgépek pilótáinak kiképzésére használtak. Ez a megállapodás már lejárt, s most egy új szerződés megkötéséről tárgyal a két ország védelmi minisztériuma. A magyar fél által bérelt gépek a cseh hadsereg tulajdonát képezik.

"A magyar félnek nincs elég eszköze gépeink megvételére, ezért csak bérlik őket. Nincs azonban kizárva, hogy a jövőben esetleg megvenné őket" - nyilatkozta Seda.

"A magyarok a jövőben szeretnének még több gépet bérelni" - tájékoztatta Martin Danko, az Aero Vodochody szóvivője az MTI-t.

Az Aero Vodochody összesen 72 darab L-159-es vadászgépet gyártott, de a cseh hadsereg ebből csak 24 darabot vett meg. A többi gépet az Aero egyelőre sikertelenül próbálja eladni külföldre.

A címlapról ajánljuk