eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lech Kaczynski is részt kíván venni a katyni emlékünnepségen

Lech Kaczynski lengyel államfő jelezte, hogy részt akar venni Oroszországban a katyni mészárlás 70. évfordulójára tervezett megemlékezésen.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő lengyel kollégáját, Donald Tuskot hívta meg az áprilisi eseményre, amelyet az egykori szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által meggyilkolt 22 ezer lengyel fogoly - hivatásos és tartalékos tisztek és polgári személyek - kivégzésének 70. évfordulóján rendeznek meg.

Kaczynski közölte: elégedett azzal, hogy a kormányfő meghívást kapott, de - mint hangoztatta - Lengyelország legfőbb képviselője az elnök, ezért ő is ott lesz a megemlékezésen.

A két ország kapcsolatainak történetében most fordult először elő, hogy az orosz kormányfő meghívta a lengyel miniszterelnököt, hogy együtt emlékezzenek meg az áldozatokról. A kommunizmus 1989-ben bekövetkezett bukása óta valamennyi lengyel államfő és a kormányfők többsége lerótta kegyeletét Katynban, de ezek a látogatások magánjellegűek voltak.

Mintegy 15 ezer lengyel tisztet - köztük az akkori lengyel értelmiség színe-javát - lőtték tarkón 1940 április-májusában a nyugat-oroszországi Szmolenszk melletti katyni erdőben, valamint Harkovban és Tverben (az utóbbi áldozatokat Mednojéban földelték el) a legfelsőbb szovjet vezetés és személyesen Sztálin parancsára az NKVD emberei. A hétezer lemészárolt lengyel polgári személy sírjait máig keresik.

A kommunizmus egész időszakában a szovjet és a lengyel propaganda egyaránt azt hajtogatta, hogy a hitleristák követték el a tömeggyilkosságot. Borisz Jelcin orosz elnök 1992-ben ismerte el a Szovjetunió felelősségét a katyni mészárlásban, de a rémtettel kapcsolatos orosz levéltári anyagot nem teszik hozzáférhetővé a lengyelek számára, amit Varsó nyomatékosan kifogásol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×