eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Már most veszélybe kerülhet Obama újraválasztása

Hibát követett el Barack Obama amerikai elnök, amikor évértékelő beszédében a korábbi kampánya központi témájának szánt egészségügyi reform helyett hirtelen munkahely-teremtést kezdett ígérgetni - mondta az InfoRádióban az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója, aki szerint Obamának minden támogatóját meg kell tartania ahhoz, hogy elnöksége hátralévő része sikeres legyen.

Barack Obama múlt heti évértékelő beszédével túl hamar vett fordulatot, amikor a választási kampánya fő témájává tett egészségügy helyett a munkahelyteremtést tette hangsúlyossá - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója, aki mint fogalmazott, "11 hónapnyi, az egészségbiztosításról szóló agymosás után" Obamát egyszer csak az állások száma kezdte el aggasztani, és 1-2 millió új állás teremtését ígérte meg.

Frank Tibor szerint nem véletlen, hogy Obama egy időre elszakadt az egészségbiztosítás problémájától, hiszen az Egyesült Államokban 10 százalékos a munkanélküliség, ezért is próbált meg új frontot nyitni, és ott szerezni népszerűséget, ahol lehet.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta: nem a bankároknak szól az állásteremtés szlogenje, hanem azokat célozta meg ezzel Obama, akik havi bérből élnek: a középosztályt, amely egyre szűkül, és a kékgallérosokat, akiknek megszűnik az ipari hátterük, mert a gyárak nem Amerikában termelnek.

Frank Tibor szerint az elnöknek már most ki kell dolgoznia a stratégiát az újraválasztási kampányhoz, hogy melyek azok a pontok, amelyeknél igazodnia kell a választóihoz. Már most nagy a felzúdulás a Demokrata Pártban, mert többen úgy gondolják, hogy Obama nem igazán teszi jól a dolgát, és igazítani kell a programon.

Akkor lesz esélye Obamának az újraválasztásra, ha közel annyi embert tud megnyerni a második ciklusra, mint az elsőre - fűzte hozzá az Amerika-szakértő.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×