eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Emelték a brit terrorkészültséget

A második legmagasabb fokozatra emelte pénteken a brit belügyminiszter a terrorkészültség szintjét, valószínűleg összefüggésben a karácsonyi amerikai repülőgép-robbantási kísérlettel.

Ez a készültségi fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt, hogy a brit terrorelhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamely terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában.

A kormány a belső elhárítás - az MI5 - kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (JTAC) ajánlására rendelte el a készültségi szint emelését. Ennél már csak egy magasabb fokozat van az ötszintű brit skálán, a "kritikus", amely azonnali merénylet veszélyét jelzi.

Alan Johnson belügyminiszter péntek esti nyilatkozatában hangsúlyozta: nincs olyan hírszerzési értesülés azonnali támadási veszélyről, amely a legmagasabb készültséget tenné szükségessé.

A készültségi fokozat pénteki esti emelésében a BBC értesülése szerint jelentős tényező volt a december végi amerikai repülőgép-robbantási kísérlet. Ezt Johnson nem erősítette meg, mondván: a brit kormány soha nem részletezi nyilvánosan a terrorfenyegetéssel kapcsolatos hírszerzési értesüléseket.

Karácsony napján egy nigériai férfi a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as utasszállító repülőgépét. Detonáció azonban nem történt, és az utasok, valamint a személyzet tagjai legyűrték a merénylőjelöltet.

A gyanúsított - a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab, egy jómódú nigériai bankár fia - előzőleg az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt.

A brit hatóságok gyanúja szerint Abdulmutallab londoni diákévei során került kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal, majd Jemenbe ment, ahol kiképezték a végül meghiúsult merénylet végrehajtására.

A brit repülőtereken az incidens után alaposan megszigorították a biztonsági ellenőrzést, és a tervek szerint rövidesen még további szigorítások lépnek életbe, például nemsokára megkezdik az emberi test egészéről képet mutató átvilágító berendezések telepítését.

A jelenleg használt brit riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy, brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő robbantott fel metrószerelvényeket, illetve egy városi buszt, 52 utast megölve, és több mint hétszázat megsebesítve.

A legmagasabb, "kritikus" készültségi fokozatot eddig egyszer, 2007 nyarán léptették életbe, amikor csak nagy szerencsével sikerült meghiúsítani egy újabb merényletsorozatot.

Ennek kitervelői a londoni belváros több helyszínén, illetve a glasgow-i repülőtéren akartak autóba rejtett pokolgépeket felrobbantani.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×