eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szlovák EU-biztosjelölt meghallgatására összpontosul hétfőn a figyelem Strasbourgban

Maros Sefcovic szlovák EU-biztosjelölt európai parlamenti (EP) szakbizottsági meghallgatására összpontosul hétfőn Strasbourgban a fő figyelem, mivel az előző héten a jobbközép irányzatú Európai Néppárt politikusai emlékeztettek arra, hogy a szlovák politikus, korábbi diplomata, Robert Fico miniszterelnök jelöltje öt évvel ezelőtt a romákat becsmérlő kijelentéssel hívta fel magára a figyelmet.

Az 1966-ban született Sefcovicot - aki hazája EU-nagykövetéből tavaly lett az oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztos - most az uniós intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős európai bizottsági alelnöknek javasolja José Manuel Barroso, a testület elnöke.

Szájer József és Járóka Lívia fideszes EP-képviselő szerdán felhívta a figyelmet arra, hogy Sefcovic 2005 januárjában egy brüsszeli konferencián azt mondta: a romák élősködnek a szlovák szociális-jóléti rendszeren.

A szlovák politikus válaszában azt hangsúlyozta, hogy mindig is a romák társadalmi beilleszkedésének előmozdításán fáradozott. A szociáldemokrata pártcsaládhoz tartozó, vezető szlovák kormánypárt EP-képviselői félrevezető magyar támadásról beszéltek. Joseph Daul, a néppártiak francia EP-frakcióvezetője azonban szükségesnek tartja, hogy Sefcovic meghallgatásán foglalkozzanak az említett, elfogadhatatlan kijelentéssel.

Sefcovic ügye mellett főként a bolgár biztosjelölt, Rumjana Zseleva körüli viták váltottak ki izgalmakat a jelöltmeghallgatások során. A konzervatív Zselevának, a tavaly nyáron megalakult jobbközép bolgár kormány külügyminiszterének a humanitárius segítségnyújtási tárcát szánta Barroso. Múlt keddi meghallgatásán azonban vádak kereszttüzébe került, egyes pénzügyi érdekeltségeinek állítólagos elhallgatása miatt. Többen elégtelennek mondták szakmai felkészültségét is.

A szociáldemokraták előbb a bolgár jelölt visszavonását követelték, majd felvetették az újabb meghallgatás lehetőségét. Barroso pénteken úgy nyilatkozott, hogy Zselevának az általános felkészültsége megfelelő, vagyonnyilatkozata pedig saját állítása szerint pontos és teljes, az Európai Bizottság pedig nem nyomoz az ilyen önbevallás hitelessége után. Daul szerint bebizonyosodott, hogy a bolgár jelölt elleni vádak alaptalanok, ezért bocsánatkérést vár a vádaskodóktól. A néppárti frakcióvezető a hét végén tett nyilatkozatában elvetette az újabb meghallgatások gondolatát.

Korábbi közlés szerint azonban egy biztosjelölt már van, akit "pótvizsgára" utasítottak. A digitális stratégiával foglalkozó tárca vezetésére kiszemelt, holland liberális Neelie Kroes, aki eddig versenyügyi biztos volt, többek szerint nem készült fel kellően az informatikai-távközlési szakterületből. Neki kedden az illetékes EP-bizottság szűkebb, úgynevezett koordinátori testülete előtt kell megjelennie, amelyben az összes frakció egy-egy fővel képviselteti magát.

Ha nem döntenek további pótmeghallgatások mellett, akkor a jelöltek faggatásának sorozata kedden véget ér. Az eddigi üléseket Brüsszelben tartották, most azonban mindenki átvonul Strasbourgba, ahol hétfőn egyébként plenáris üléshetet kezd az Európai Parlament. Hétfő este tartják Sefcovic, valamint az ipari és vállalkozáspolitikai tárca élére kiszemelt olasz Antonio Tajani meghallgatását. Kedden - az eredeti menetrend szerint utolsóként - kerül sorra a svéd Cecilia Malmström belügyi, valamint a görög Maria Damanaki tenger- és halászatpolitikai EU-biztosjelölt.

A meghallgatások lezárultával az EP több testületi szinten megvitatja a kikérdezés-sorozat tapasztalatait és eredményeit. A tervek szerint a következő hét keddjén, január 26-án Brüsszelben szavazna az EP plénuma az egész Európai Bizottságról.

Ha azonban előzetesen nem kap "zöld fényt" az összes jelölt, és esetleg portfóliócsere válik szükségessé, esetleg valamelyik jelölt helyett újat kell jelölnie kormányának, akkor ez a határidő aligha tartható.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×