INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hatvanmillió ember szennyezheti be a Gangeszt

Infostart / InfoRádió
Hinduk milliói igyekeznek a szent városba, Haridvarba, a Gangesz partjára. A hatóságok arra intették a zarándokokat, hogy tartózkodjanak a folyó szennyezésétől, amely nemcsak India legszentebb folyója, de a legszennyezettebb is.

A Kumbh Mela fesztivál három hónapig tart. Az ünnepet tizenkét évente rendezik meg az ország négy fontos szent helyén, Haridvar mellett Prajágban, Naszikban és Uddzsain.

A világ legnagyobb vallási ünnepére - amely csütörtökön kezdődik - idén mintegy 60 millió emberre számítanak a Gangesz partján. Az ünnepre nemcsak vallási vezetők, hanem hétköznapi, hitüket gyakorló emberek is nagy számban látogatnak el.

A különböző vallási csoportok közül leghíresebbek Síva imádói, a Nága Babák, akik meztelenül járnak, testüket hamuval kenik be, a hajuk pedig csimbókos. Ez a csoport szokott elsőként megfürödni a Gangeszben.

Az ünnep időpontját a Jupiter és a Nap asztrológiai helyzete alapján határozzák meg.

Az észak-indiai városba, Haridvarba 2,5 millió embert várnak a vallási ünnepre, akik a városba érkezve azonnal megfürdenek a szent folyóban. Előfordulhat azonban, hogy a hetek múlásával összesen 60 millió zarándok vesz részt az ünnepen, amelyet egyesek jógi kongresszusként emlegetnek, mivel jógik, szádhuk, azaz szent emberek érkeznek.

Az eseményre még az eldugott barlangokban élő remeték is a városba érkeznek.

A nagyvárosok napilapjaiban az indiai kormány kedden egész oldalas hirdetéseket tett közzé, amelyben kilistázta a zarándokok számára a vezetőket.

A címlapról ajánljuk