eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

Saját adót vezethet be az Európai Unió

A költségvetési és a pénzügyi biztosi poszt várományosát, valamint a kül- és biztonságpolitikai főképviselőt is meghallgatták tegnap az Európai Parlament szakbizottságai. A lengyel, a finn, a lett és a brit politikus több mint három órán keresztül válaszolt a képviselői kérdésekre. Ezekből kiderült, nincs kizárva egy EU-adó bevezetése; Észtország lehet az eurózóna következő tagja, és Európa jelentősen megerősödhet az új külügyi szolgálattal.

Egyenként három-három és fél órán keresztül kérdezgették az Európai Parlament képviselői az Európai Bizottság biztos-jelöltjeit. A parlamenti meghallgatások jövő keddig tartanak, hétfőn négy tagállami delegáltat faggattak a bizottságok.

A gazdasági és pénzügyi tárca várományosa elmondta, hogy hivatalba lépése után javaslatot tesz az euró stabilitási szabálycsomagjának reformjára. A finn Olli Rehn az államháztartás fenntarthatóságát nevezte az euróbevezetés legfontosabb kritériumának.

"Ha egy ország megfelel az euróbevezetés komoly feltételeinek, akkor kötelessége belépni az eurózónába. A következő ilyen ország Észtország lesz, de azt nem tudni, hogy mikor. Az a lényeg, hogy nemcsak megfelelni kell a feltételeknek, hanem hosszútávon is fenn kell őket tartani" - jelentette ki.

A gazdasági növekedés beindítása és foglalkoztatás növelése mellett Olli Rehn kevés konkrétumot említett, ezt fel is vetették neki a képviselők, mire el is ismerte, hogy programja nagyrészt elődje, Joaquin Almunia elképzeléseire épül.

Meghallgatta a parlament a költségvetési tervezési biztost is. A lengyel Janusz Lewandowski nem tartotta elképzelhetetlennek egy EU-adó bevezetését. A politikus azt mondta, kis késéssel ugyan, de még idén elkészíti a bizottság a javaslatát a hétéves keretköltségvetés esedékes felülvizsgálatára.

A kül- és biztonságpolitikai főképviselőt méltatta a néppárti és a liberális frakció is, a külügyi bizottság elnöke együttműködést is ígért a bizottság alelnökjelöltjének.

A brit Catherine Ashton szerint a szervezeti átalakítás jó hatással lesz az EU erejére. Mint mondta, elsődleges feladata az európai külügyi szolgálat felállítása lesz. "Ez nemcsak egy bürokratikus kihívás, hanem egy évtizedes lehetőség arra, hogy ötvözze a régi politikai, gazdasági és katonai célkitűzéseinket és elkötelezettségünket" - fogalmazott.

Andris Piebalgs fejlesztési EU-biztosjelölt pedig a meghallgatásán arra emlékeztette az uniós tagállamokat, hogy kötelezettségeket vállaltak a fejlődő országok támogatására, és azt mondta, nem habozik majd "nevén nevezni és megszégyeníteni" azokat az országokat, amelyek a gazdasági válságra hivatkozva elmulasztják a támogatásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×