eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tárgyalnak a ciprusi törökök és görögök

Ismét tárgyalásokat kezdtek Nicosiában a ciprusi görög és török vezetők, annak reményében, hogy még az idén létrejöhet a megállapodás a sziget újraegyesítéséről.

 ******* Dimitrisz Hriszto-fiasz ciprusi elnök és a szakadár észak-ciprusi török területet vezető Mehmet Ali Talat mostani háromnapos tárgyalássorozatát január 25-étől újabb háromnapos forduló követi. A sajtóban megjelentek olyan találgatások, amelyek szerint február elején Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is felkeresi a szigetországot. Ciprus 1974-ben szakadt ketté, miután a Görögországgal való egyesülést sürgető körök államcsínykísérlete miatt török egységek szálltak partra a szigeten, elfoglalva annak északi, zömmel török ajkú népesség lakta részét. Ankara nem ismeri el a 2004 óta uniós tag Ciprusi Köztársaság kormányát, amelynek fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×