INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Fegyverkezési spirált indíthat el Irán

Infostart / InfoRádió
Rostoványi Zsolt szerint az amerikai béketárgyalások felújításának csupán az egyik feltétele lenne az, hogy Izrael leállítsa a telepes programját. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet-szakértő elmondta azt is: komoly fenyegetettséget jelenthet egy nukleáris fegyver bizonyítható léte Iránban, mert beindíthat egy úgynevezett fegyverkezési spirált.

Washington új menetrendet dolgozott ki annak érdekében, hogy két éven belül békeszerződés jöhessen létre az izraeliek és a palesztinok között. Izrael kedden bejelentette, hogy jóváhagyta négy újabb lakóház felépítését Kelet-Jeruzsálemben.

A palesztinok majdani államuk fővárosának tekintik Kelet-Jeruzsálemet, amelynek vitatott státusa a béketárgyalások egyik fő akadálya. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász csak azzal a feltétellel hajlandó a tárgyalások felújítására, ha Izrael leállítja a betelepítéseket a megszállt területeken.

A béketárgyalások újrakezdésének csak az egyik feltétele a telepes program leállítása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt, aki hozzátette: az izraeliek ugyan 10 hónapra befagyasztották az új telepek létesítését, ám ez nem vonatkozik Kelet-Jeruzsálemre.

Egyesek úgy ítélik meg, hogy ez egy olyan történelmi lépés, amelyre még nem volt példa, mások viszont úgy látják, hogy ez nem jelenti a telepítések érdemi leállítását - hangsúlyozta a Közel-Kelet-szakértő, aki kiemelte: a béketárgyalások másik fontos feltétele az lenne, hogy a megosztott palesztin táboron belül egyezség szülessen.

Erős retorika

Irán esetében komoly fenyegetettséget jelenthet egy nukleáris fegyver bizonyítható megléte, és a térségben beindulhat egy fegyverkezési spirál, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek - mondta a szakértő, aki azonban hozzátette: bár Irán erős retorikát használ, még egy államot sem támadott meg.

Rostoványi Zsolt nem hiszi, hogy ha Iránnal fegyverkezési céljai lennének, akkor bárkire csapást szándékozna mérni.

Hanganyag: Exterde TiborA címlapról ajánljuk