INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Etikai képzés kellene a testszkenner kezelőinek

Infostart / InfoRádió
Németországban hamarosan bevezetik a testszkennert, amely átlát a ruhán, és felfedi azt is, ha valami a testre vagy a bőrre van erősítve. A terv ellen adatvédelmi szervezetek máris tiltakoztak, ezért a törvényhozás belügyi bizottságának elnöke úgynevezett etikai képzést javasolt a készülékeket kezelő biztonsági személyzet számára.

Nemrég még a légi utasok magánszféráját sértő készülékként utasították vissza az Európai Unió legtöbb tagállamában a testszkennert néven elhíresült, röntgenre emlékeztető biztonsági berendezést, amely átlát a ruhán, és felfedi, ha valamit a testre rögzítettek. Most, hogy egy nigériai férfi az Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépen a testére erősített robbanószerrel próbált merényletet elkövetni, gyökeresen megváltozott a testszkennerrel kapcsolatos álláspont.

Az Európai Unió bizottsága a kérdésben nem akart állást foglalni, ehelyett a tagállamokra bízta a döntést. Elsőként Hollandia, majd pedig Németország is bejelentette a biztonsági készülék bevezetését repülőterein. A tudományos kutatásokért felelős miniszter Berlinben úgy vélte, valószínűleg még az idén sikerül olyan testszkennert előállítani, amely nem sérti az utasok szeméremérzetét, így az adatvédelmi szervezetek ellenvetése is alaptalanná válik.

Hasonló szellemben nyilatkozott a képviselőház belügyi bizottságának elnöke is, rámutatva arra, hogy a technika jelenlegi szintje hamarosan lehetővé teszi a berendezéssel kapcsolatos fenntartások maradéktalan kiküszöbölését, így lényegesen fokozhatják a légi közlekedés biztonságát. Utalt arra is, hogy a testszkennert kezelő biztonsági személyzet etikai oktatásával alaptalanná válnak az ellenvetések, nyilatkozatában azonban nem titkolta azt sem, hogy magasabb fizetésben kell részesíteni a biztonsági ellenőrzést végző alkalmazottakat, hogy feladatukat lelkiismeretesen és elkötelezetten végezzék.

A rendőrség szakszervezetének szóvivője pedig egyenesen nélkülözhetetlennek nevezte az új berendezést, mert szerinte a jelenlegi fémdetektor és a személyi ellenőrzés változatlanul kijátszható, míg a testszkenner aligha téveszthető meg.


A címlapról ajánljuk