eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla

Etikai képzés kellene a testszkenner kezelőinek

Németországban hamarosan bevezetik a testszkennert, amely átlát a ruhán, és felfedi azt is, ha valami a testre vagy a bőrre van erősítve. A terv ellen adatvédelmi szervezetek máris tiltakoztak, ezért a törvényhozás belügyi bizottságának elnöke úgynevezett etikai képzést javasolt a készülékeket kezelő biztonsági személyzet számára.

Nemrég még a légi utasok magánszféráját sértő készülékként utasították vissza az Európai Unió legtöbb tagállamában a testszkennert néven elhíresült, röntgenre emlékeztető biztonsági berendezést, amely átlát a ruhán, és felfedi, ha valamit a testre rögzítettek. Most, hogy egy nigériai férfi az Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépen a testére erősített robbanószerrel próbált merényletet elkövetni, gyökeresen megváltozott a testszkennerrel kapcsolatos álláspont.

Az Európai Unió bizottsága a kérdésben nem akart állást foglalni, ehelyett a tagállamokra bízta a döntést. Elsőként Hollandia, majd pedig Németország is bejelentette a biztonsági készülék bevezetését repülőterein. A tudományos kutatásokért felelős miniszter Berlinben úgy vélte, valószínűleg még az idén sikerül olyan testszkennert előállítani, amely nem sérti az utasok szeméremérzetét, így az adatvédelmi szervezetek ellenvetése is alaptalanná válik.

Hasonló szellemben nyilatkozott a képviselőház belügyi bizottságának elnöke is, rámutatva arra, hogy a technika jelenlegi szintje hamarosan lehetővé teszi a berendezéssel kapcsolatos fenntartások maradéktalan kiküszöbölését, így lényegesen fokozhatják a légi közlekedés biztonságát. Utalt arra is, hogy a testszkennert kezelő biztonsági személyzet etikai oktatásával alaptalanná válnak az ellenvetések, nyilatkozatában azonban nem titkolta azt sem, hogy magasabb fizetésben kell részesíteni a biztonsági ellenőrzést végző alkalmazottakat, hogy feladatukat lelkiismeretesen és elkötelezetten végezzék.

A rendőrség szakszervezetének szóvivője pedig egyenesen nélkülözhetetlennek nevezte az új berendezést, mert szerinte a jelenlegi fémdetektor és a személyi ellenőrzés változatlanul kijátszható, míg a testszkenner aligha téveszthető meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×