eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A karácsony után az újév is fehér lesz a briteknél

Karácsony előtt Nagy-Britannia-szerte havazások nehezítették a közlekedést. A brit meteorológiai szolgálat most arra figyelmeztet, hogy 2010. első napjaiban is szokatlanul cudar idő várható a szigetországban.

Nagy-Britanniában enyhe tél várható, a december átlaghőmérséklete pedig közel 4 Celsius-fok lesz - ezt jósolta októberben a brit meteorológiai szolgálat, amely azonban nagyot tévedett, ugyanis a szigetországban idén a szokatlanul hideg telet komoly havazások tarkítják.

Miután karácsony előtt nagy fennakadásokat okozott a télies időjárás, a brit meteorológusok most arra figyelmeztetik az autósokat és az utazókat, hogy a hét közepétől újabb havazás várható. Az előrejelzés szerint a szigetország középső részén több mint 10 centiméternyi hóra kell készülni, Wales egyes részein pedig akár 30 centiméter hó is hullhat.

A hőmérséklet éjszaka mínusz 3 fok alá süllyedhet, amely az enyhe télhez szokott britek számára szokatlan. Az újév első napjai is fagyosak lesznek Nagy-Britanniában, mert a hőmérők napközben sem mutatnak majd nulla fok feletti hőmérsékletet.

A brit szakemberek az egész Csendes-óceáni medence időjárását meghatározó El Nino jelenségre alapozzák éves előrejelzésüket. Az El Nino jelenség néhány évente figyelhető meg, amikor az óceán felszíni hőmérséklete szokatlanul meleg lesz. Ez tipikusan hidegebb telet okoz Európa északi részén, délen viszont enyhe időjárást eredményez a téli hónapokban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×