eur:
395.05
usd:
372.03
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Strasbourgban elmarasztalták Magyarországot

Elmarasztalták Magyarországot a strasbourgi bíróságon a szólásszabadság megsértéséért.

Megsértették egy magyar történész szólásszabadsághoz való jogát azzal, hogy elmarasztaló ítéletet szabtak ki rá Budapesten azért, mert antiszemitizmussal vádolta a magyarországi jobboldali sajtót - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Karsai László történész, egyetemi tanár 2006 decemberében nyújtott be panaszt az Európa Tanács által felállított strasbourgi székhelyű bíróságon, miután egy általa antiszemitának minősítette cikk bírálata miatt az illetékes magyarországi bíróságok elmarasztalták.

Magyarországon 2004-ben sajtóvita kezdődött annak lehetőségéről, hogy állítsanak-e szobrot Teleki Pál néhai miniszterelnöknek, aki együttműködött a náci Németországgal, és részt vett a zsidótörvények elfogadásában.

Karsai az Élet és Irodalom című hetilapban, még 2004-ben közzétett írásában bírálta a jobboldali sajtót, különösképpen Török Bálintot, akit "a zsidók szidalmazásával" vádolt meg. A jobboldali sajtónak azt vetette a szemére, hogy dicséri Teleki Pál szerepét.

Török becsületsértés miatt beperelte Karsait, keresetét az elsőfokú bíróság elutasította, a Fővárosi Ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság viszont helyt adott neki. A történészt arra kötelezte a bíróság, hogy saját költségén 15 napon belül tegye közzé az ÉS-ben az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, valamint bocsánatkérését.

A strasbourgi bírói testület viszont úgy ítélte meg, hogy Karsai László "a közvéleményben nagy érdeklődésre számot tartó" - Magyarország önkényuralmi múltjának elfogadásáról folyó - vita keretében írta meg replikáját.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×