INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Strasbourgban elmarasztalták Magyarországot

Infostart / InfoRádió
Elmarasztalták Magyarországot a strasbourgi bíróságon a szólásszabadság megsértéséért.

Megsértették egy magyar történész szólásszabadsághoz való jogát azzal, hogy elmarasztaló ítéletet szabtak ki rá Budapesten azért, mert antiszemitizmussal vádolta a magyarországi jobboldali sajtót - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Karsai László történész, egyetemi tanár 2006 decemberében nyújtott be panaszt az Európa Tanács által felállított strasbourgi székhelyű bíróságon, miután egy általa antiszemitának minősítette cikk bírálata miatt az illetékes magyarországi bíróságok elmarasztalták.

Magyarországon 2004-ben sajtóvita kezdődött annak lehetőségéről, hogy állítsanak-e szobrot Teleki Pál néhai miniszterelnöknek, aki együttműködött a náci Németországgal, és részt vett a zsidótörvények elfogadásában.

Karsai az Élet és Irodalom című hetilapban, még 2004-ben közzétett írásában bírálta a jobboldali sajtót, különösképpen Török Bálintot, akit "a zsidók szidalmazásával" vádolt meg. A jobboldali sajtónak azt vetette a szemére, hogy dicséri Teleki Pál szerepét.

Török becsületsértés miatt beperelte Karsait, keresetét az elsőfokú bíróság elutasította, a Fővárosi Ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság viszont helyt adott neki. A történészt arra kötelezte a bíróság, hogy saját költségén 15 napon belül tegye közzé az ÉS-ben az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, valamint bocsánatkérését.

A strasbourgi bírói testület viszont úgy ítélte meg, hogy Karsai László "a közvéleményben nagy érdeklődésre számot tartó" - Magyarország önkényuralmi múltjának elfogadásáról folyó - vita keretében írta meg replikáját.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk