INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Karel Schwarzenberg a jobbközép TOP 09 párt első elnöke

InfoRádió / MTI
Karel Schwarzenberg szenátor, volt külügyminiszter lett a TOP 09, a közelmúltban megalakult új jobbközép cseh párt első elnöke. Erről a párt alakuló kongresszusa döntött szombaton Prágában.

A TOP rövidítés, a "hagyomány, felelősség, prosperitás" szavak cseh megfelelőinek a kezdőbetűi. A 09 az alapítás évére utal. A TOP 09 jelenleg a negyedik legnépszerűbb politikai párt Csehországban. Támogatottsága megközelíti a 15 százalékot. Ennél nagyobb támogatottsága csak a szociáldemokratáknak (CSSD), a polgári demokratáknak (ODS) és a kommunistáknak (KSCM) van.

Az új pártot Miroslav Kalousek volt cseh pénzügyminiszter, parlamenti képviselő alapította, aki júniusban kilépett a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártból (KDU-CSL). Kalousek, az egyik legbefolyásosabb és legismertebb cseh politikus, azért hagyta el a kereszténydemokratákat, mert úgy véli: Cyril Svoboda pártelnökké választásával a párt balra tolódik, amit ő nem tud elfogadni. Helyi megfigyelők szerint a TOP 09 léte hosszabb távon elsősorban a Polgári Demokratikus Párttól von el választókat.

"Pártunk új politikával, új politikai stílussal kíván szimpatizánsokat és választókat szerezni. Az utóbbi hónapok történései alapján nyilvánvaló, hogy a választók valami mást akarnak, mint ami most zajlik a politikai színpadon" - nyilatkozta újságíróknak Schwarzenberg. Úgy vélte: a nagy cseh politikai pártok csődöt mondtak, s a nemzetközi gazdasági válság idején kormányválságba sodorták az országot, de a megoldás keresésének felelőssége elől elmenekültek, s a munkát a szakértői kabinetre hagyták. A politikus az új pártot "konzervatívnak és Európa-pártinak" minősítette.

"Az egyetlen dolog, amit támogatóinknak ajánlani tudunk, az a kemény és következetes munka a Cseh Köztársaság érdekében" - húzta alá a népszerű politikus, akinek nagymamája anyagi ágon magyar volt (a Festetics-családból). Kongresszusi beszédét Schwarzenberg a cseh stadionokban hallható "Hajrá!" (Do toho!) buzdítással zárta.

A címlapról ajánljuk