eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma

Karel Schwarzenberg a jobbközép TOP 09 párt első elnöke

Karel Schwarzenberg szenátor, volt külügyminiszter lett a TOP 09, a közelmúltban megalakult új jobbközép cseh párt első elnöke. Erről a párt alakuló kongresszusa döntött szombaton Prágában.

A TOP rövidítés, a "hagyomány, felelősség, prosperitás" szavak cseh megfelelőinek a kezdőbetűi. A 09 az alapítás évére utal. A TOP 09 jelenleg a negyedik legnépszerűbb politikai párt Csehországban. Támogatottsága megközelíti a 15 százalékot. Ennél nagyobb támogatottsága csak a szociáldemokratáknak (CSSD), a polgári demokratáknak (ODS) és a kommunistáknak (KSCM) van.

Az új pártot Miroslav Kalousek volt cseh pénzügyminiszter, parlamenti képviselő alapította, aki júniusban kilépett a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártból (KDU-CSL). Kalousek, az egyik legbefolyásosabb és legismertebb cseh politikus, azért hagyta el a kereszténydemokratákat, mert úgy véli: Cyril Svoboda pártelnökké választásával a párt balra tolódik, amit ő nem tud elfogadni. Helyi megfigyelők szerint a TOP 09 léte hosszabb távon elsősorban a Polgári Demokratikus Párttól von el választókat.

"Pártunk új politikával, új politikai stílussal kíván szimpatizánsokat és választókat szerezni. Az utóbbi hónapok történései alapján nyilvánvaló, hogy a választók valami mást akarnak, mint ami most zajlik a politikai színpadon" - nyilatkozta újságíróknak Schwarzenberg. Úgy vélte: a nagy cseh politikai pártok csődöt mondtak, s a nemzetközi gazdasági válság idején kormányválságba sodorták az országot, de a megoldás keresésének felelőssége elől elmenekültek, s a munkát a szakértői kabinetre hagyták. A politikus az új pártot "konzervatívnak és Európa-pártinak" minősítette.

"Az egyetlen dolog, amit támogatóinknak ajánlani tudunk, az a kemény és következetes munka a Cseh Köztársaság érdekében" - húzta alá a népszerű politikus, akinek nagymamája anyagi ágon magyar volt (a Festetics-családból). Kongresszusi beszédét Schwarzenberg a cseh stadionokban hallható "Hajrá!" (Do toho!) buzdítással zárta.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×