eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ügyféladatok millióit adták el a brit T-Mobile alkalmazottai

Előfizetői adatok millióit adták el más cégek nevében eljáró ügynököknek a T-Mobile mobiltelefon-szolgáltató cég nagy-britanniai érdekeltségének alkalmazottai. A vállalat kedd este elismerte érintettségét a kibontakozó botrányban.

A brit információs kormánybiztos hivatala korábban csak annyit közölt, hogy vizsgálja a hat brit mobilszolgáltató egyikét előfizetői adatokkal végzett illegális kereskedelem gyanújával.

Christopher Graham kormánybiztos első közleményében még nem nevezte meg a társaságot, arra hivatkozva, hogy ez befolyásolná az eljárás menetét. A brit piacon tevékenykedő többi szolgáltató - az 02, a Vodafone, az Orange, a 3 és a Virgin - azonban egymás után jelentette be, hogy nem érintett az eljárásban, így a T-Mobile számára nem maradt más hátra, mint annak nyilvánosságra hozatala, hogy ellene folyik a vizsgálat. A vállalat vezetése hangsúlyozta, hogy nem tudott az előfizetők adataival folytatott kereskedésről, és maga értesítette a hivatalt, amikor gyanút fogott.

Az információs kormánybiztosi hivatal tájékoztatása szerint a T-Mobile alkalmazottai "jelentős összeg" ellenében adták el az ügyfelek adatait, köztük nevüket, lakcímüket, elérhetőségüket és előfizetési szerződéseik részleteit a közvetítőknek, akik azt a versenytársak nevében fellépő ügynököknek adták tovább.

A gyanút az keltette fel, hogy a T-Mobile számos ügyfele kapott telefonhívást ismeretlenektől, éppen szerződésének lejárta előtt. A hívók tudtak arról, hogy a hívott ügyfelek szerződése hamarosan lejár, és új, kedvezményes előfizetéseket ajánlottak más szolgáltatóknál.

Michael Wills igazságügyi államtitkár a BBC-nek az eset kapcsán azt mondta: a kormány az ilyen ügyekben kiszabható büntetések jelentős szigorítását tervezi, beleértve a börtönbüntetés kirovásának lehetővé tételét.

A brit adatvédelmi törvény jelenleg ötezer font pénzbírság kiszabását teszi lehetővé ilyen bűncselekményekért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×