eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Hazafias" törvénytervezetet nyújtott be a Szlovák Nemzeti Párt

A hazafiasságot erősíteni hivatott törvénytervezetet nyújtott be pénteken a pozsonyi parlamentben a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

"Az új jogszabály célja a hazafiasság támogatása" - közölte Rafael Rafaj, a párt frakcióvezetője a SITA hírügynökséggel szombaton.

Ha a jogszabályt elfogadnák - állítják az előterjesztők -, akkor az államnak megfelelő mechanizmusokat kellene kialakítani a hazafiasság támogatására. Külön támogatást kapna az oktatásügyi és a kulturális minisztérium, a külföldi szlovákok hivatala és a Matica Slovenská hazafias kulturális szervezet.

A törvényjavaslat szerint erősíteni kellene a hazafias nevelést az iskolákban, a közszolgálati médiában, az állami hivatalokban, s bevezetnék a "Szlovák Köztársaság iránti hűségeskü" intézményét is.

Hűségesküt kellene tenniük egyebek között a képviselőknek megbízatásuk kezdetén, az állampolgároknak az első személyi igazolvány átvételekor, illetve beiktatáskor az állami tisztségre kinevezett személyeknek.

Nemzeti himnusz a tanítási hét kezdetén

A törvényjavaslat szerint a jövőben jóval gyakrabban lenne kötelező eljátszani a himnuszt, mint eddig. Az iskolákban például minden tanítási hét kezdetén felcsendülne, s az alsó szintű önkormányzati üléseket is mindig a nemzeti himnusszal kellene megnyitni.

Az előterjesztők célja az, hogy a globalizáció idején hozzájáruljanak a hazafias büszkeség megerősítéséhez. A nemzetiek azt tervezik, hogy a választási időszak végéig ismét előterjesztik a köztársaság védelméről szóló, sokat vitatott törvénytervezetet is. Ezt a tervezett jogszabályt a múltban a szlovák sajtó is demokrácia- és magyarellenesnek minősítette.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×