INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

"Hazafias" törvénytervezetet nyújtott be a Szlovák Nemzeti Párt

InfoRádió / MTI
A hazafiasságot erősíteni hivatott törvénytervezetet nyújtott be pénteken a pozsonyi parlamentben a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

"Az új jogszabály célja a hazafiasság támogatása" - közölte Rafael Rafaj, a párt frakcióvezetője a SITA hírügynökséggel szombaton.

Ha a jogszabályt elfogadnák - állítják az előterjesztők -, akkor az államnak megfelelő mechanizmusokat kellene kialakítani a hazafiasság támogatására. Külön támogatást kapna az oktatásügyi és a kulturális minisztérium, a külföldi szlovákok hivatala és a Matica Slovenská hazafias kulturális szervezet.

A törvényjavaslat szerint erősíteni kellene a hazafias nevelést az iskolákban, a közszolgálati médiában, az állami hivatalokban, s bevezetnék a "Szlovák Köztársaság iránti hűségeskü" intézményét is.

Hűségesküt kellene tenniük egyebek között a képviselőknek megbízatásuk kezdetén, az állampolgároknak az első személyi igazolvány átvételekor, illetve beiktatáskor az állami tisztségre kinevezett személyeknek.

Nemzeti himnusz a tanítási hét kezdetén

A törvényjavaslat szerint a jövőben jóval gyakrabban lenne kötelező eljátszani a himnuszt, mint eddig. Az iskolákban például minden tanítási hét kezdetén felcsendülne, s az alsó szintű önkormányzati üléseket is mindig a nemzeti himnusszal kellene megnyitni.

Az előterjesztők célja az, hogy a globalizáció idején hozzájáruljanak a hazafias büszkeség megerősítéséhez. A nemzetiek azt tervezik, hogy a választási időszak végéig ismét előterjesztik a köztársaság védelméről szóló, sokat vitatott törvénytervezetet is. Ezt a tervezett jogszabályt a múltban a szlovák sajtó is demokrácia- és magyarellenesnek minősítette.

A címlapról ajánljuk