INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Magas rangú iráni illetékes sürgette a megígért orosz rakétaszállítást

InfoRádió / MTI
Egy magas rangú iráni törvényhozási illetékes arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ne késlekedjen a légvédelmi rakétarendszer szerződésben rögzített szállításával.

Alaeddin Boruzserdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának elnöke a teheráni televízió vasárnapi jelentése szerint kijelentette: amennyiben Oroszország nem teljesíti a megígért szállítást, az negatív következményekkel fog járni a kétoldalú viszonyra.

Oroszország 2007-ben szerződést kötött Iránnal Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszer szállításáról, de eddig nem szállított egyetlen darabot sem. Izrael és az Egyesült Államok élesen ellenzik a megállapodást, mondván, hogy a rakéták javítanák Irán légvédelmi képességeit.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök augusztusban megígérte az Oroszországba látogató Simon Peresz izraeli államfőnek, hogy Moszkva megvizsgálja, szállítson-e egyáltalán ilyen rakétarendszert Iránnak. Peresz azzal érvelt, hogy az ügylet megvalósulása megbontaná a térségben kialakult erőegyensúlyt.

A címlapról ajánljuk