eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Meglepetések is vannak az új német kormányban

Számos meglepetést tartalmaz az új német kormány, amely nem hivatalos értesülések szerint péntek estére állt össze Berlinben.

A kormánylistában az új koalíciós partnerek, a két konzervatív párt, a CDU és a CSU, valamint a liberális FDP vezetője - Angela Merkel, Horst Seehofer és Guido Westerwelle - állapodott meg.

Eszerint Németország új külügyminisztere a Szabad Demokrata Párt elnöke, Guido Westerwelle lesz, a belügyminiszteri posztot pedig a korábbi kancelláriaminiszter, a Német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) képviselő Thomas de Maiziere kapja.

A legnagyobb meglepetésnek az számít, hogy az eddigi belügyminiszter, az ugyancsak CDU-s Wolfgang Schauble pénzügyminiszter lesz. Megfigyelők szerint a külügyminiszteri mellett ez a poszt a legfontosabb tisztség az új német kormányban, különös tekintettel a gazdasági válságból fakadó pénzügyi, illetve költségvetési feladatokra. Schaublét Merkel kancellár közeli bizalmasának tartják, és pénzügyminiszteri jelölését ez indokolja.

Noha az esti órákban nyilvánossá vált kormánylista még nem hivatalos, abból kitűnik, hogy a legtöbb tárcához a nagyobbik konzervatív párt, a kancellár vezette CDU jutott. A kisebbik testvérpárt, a CSU három, míg a liberális FDP öt miniszteri tárcát kapott.

Az új pénzügyminiszter jelölése mellett ugyancsak meglepetésnek számít, hogy az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb német politikusa, a CSU-t képviselő Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi gazdasági miniszter a védelmi tárca élére kerül.

A gazdasági minisztérium irányítását a liberálisok szakértője, Rainer Brüderle veszi át, míg a korábbi védelmi miniszter, a konzervatív Franz Josef Jung munkaügyi miniszter lett. Ismét betöltheti az igazságügyminiszteri tárcát a bajor liberálisok vezetője, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, aki Helmut Kohl kancellár kormányában 1992-ben volt miniszter.

Miniszteri tárcához jutott a CDU két korábbi párt- ,illetve parlamenti funkcionáriusa, így Ronald Pofalla eddigi főtitkár kancelláriaminiszter, míg Norbert Röttgen, a CDU-CSU Bundestag-beli frakciójának ügyvivője környezetvédelmi miniszter lett.

Ezzel szemben megőrizte a korábbi nagykoalíciós kormányban betöltött tisztségét az ugyancsak rendkívül népszerű és szintén CDU-s Ursula von der Leyen családügyi miniszter, továbbá párttársa Anette Schawan, az oktatási és kutatási ügyek minisztere.

A hírek szerint három hetes tárgyalások után a pártok az utolsó simításokat végzik konzervatív-liberális kormány új programját jelentő koalíciós megállapodáson. A pártok vezetői a megállapodást állítólag hétfőn írják alá.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×