eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Ingerülten reagáltak a szlovák politikusok Orbán Viktor beszédére

Szlovákiában nagy visszhangot váltott ki Orbán Viktor szombati beszéde. A Fidesz elnöke az MKP rimaszombati kongresszusán nyíltan beszélt az autonómia kérdéséről is.

Orbán Viktor nagy érdeklődéssel kísért beszédében leszögezte: ha a Fidesz a jövő évben bizalmat kap a választóktól, hozzáfog a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének a megtervezéséhez és új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt.

A szlovákiai médiumok rámutatnak arra, hogy Orbán Viktor szavai szerint a szlovákiai magyaroknak is jár az autonómia, mivel annak előnyeit az Európai Unió több államában is élvezik a kisebbségek. A szlovákiai nyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az "nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen".

A szlovákoknak Orbán azt üzente: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy megnyirbálták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, akkor könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut.

"Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése" - húzta alá Orbán Viktor.

A szlovák politikusok nagy része ingerülten reagált a magyar politikus szavaira. Ján Slota, a nemzetiek elnöke provokációnak nevezte Orbán szavait. Hasonlóan vélekedett az SNS egy másik parlamenti képviselője, Rudolf Pucsik is, aki szerint Orbán Viktor azt üzente a szlovákiai magyaroknak, hogy a Kárpát medencében domináns nemzetként viselkedjenek.

Gregorij Mesezsnyikov politologus szerint nem kell dramatizálni Orbán kijelentéseit, ám úgy véli, ha Orbán megnyeri a magyarországi választásokat jelentősen romlani fog a két ország kapcsolata. A SME című napilap kommentárja szerint Orbán Viktor beszédében tulajdonképpen Duray Miklós gondolatait tolmácsolta, aki már a kilencvenes évek elején elutasította a nemzetiségi kisebbségek kifejezés használatát ehelyett a nemzeti közösség koncepcióját szorgalmazta.

Éppen erről beszélt a magyar politikus is amikor hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencei magyar kisebbségeknek is államalkotó közösségként kell magukra tekinteniük.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×