eur:
398.71
usd:
364.11
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Hiába drága a sör, rekordot dönt az Oktoberfest

A világ legnagyobb sörfesztiválja, a müncheni Oktoberfest a terrorfenyegetések és a sör árának ugrásszerű emelkedése ellenére is rekorderedményt ért el a fogyasztás terén.

Az infláció mértékére fittyet hányva emelkedik évről évre drasztikusan a sör és az ételek ára az Oktoberfesten. A Focus cimű hírmagazin kimutatta, hogy 1985 óta az átlagos áremelkedés két százalékos volt, a sörfesztiválon azonban évente legalább négy százalékkal drágult minden. Míg 1985-ben euróra átszámítva egy krigli malátalé ára alig haladta meg a három eurót, idén már egy korsó sörért nyolc euró 35 centet kértek, ami 168 százalékos inflációnak felel meg.

A Focus cikke utal arra is, hogy a kereskedelemben a sör ára tavaly óta csupán 1,5 százalékkal emelkedett, a lap ezért finom gúnnyal az Oktoberfest színhelyét, a müncheni Terézia Mezőt Németország különleges gazdasági övezetének nevezi.

Ennek ellenére a látogatókat szinte semmi sem riasztja el a két hétig tartó fesztivál kínálatainak élvezetétől. Már a félidőben rekordfogyasztást tapasztaltak, ugyanis múlt vasárnapig közel negyedmillióval több sör fogyott, mint a tavalyi Oktoberfest első hetében. Igaz, ebben annak idején némi szerepet játszott a viszonylag esős idő is, ezúttal ugyanis a késő nyár töretlenül optimális időjárási feltételeket biztosított a sörivók számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×