eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Szergej Lavrov: Oroszországnak és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök küszöbönálló moszkvai látogatásához időzített, a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent írásában az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov már az írás bevezetőjében hangsúlyozta, hogy rendkívül sokat vár Obama hétfőn kezdődő látogatásától. Véget kell vetni a konfrontáció politikájának, például a leszerelés területén - szögezte le az orosz diplomácia vezetője.

A kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt időszakban pozitív változások történtek - írta. Lavrov szerint Barack Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök londoni, az áprilisi G20-csúcs keretében lezajlott első találkozója megújította az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök szellemét Moszkva és Washington viszonyában. Ennek kapcsán idézte Medvegyev államfőt, aki szerint a korábbi években egyfajta bizalmi válság alakult ki a két ország között, és a kapcsolatokat az együttműködés helyett a konfrontáció jellemezte. Oroszországnak és az Egyesült Államoknak végleg el kell ásnia a csatabárdot, és együttműködésre kell törekednie - írta Lavrov.

Ebből kiindulva a külügyminiszter rendkívül fontosnak nevezte Obama oroszországi látogatását. A tárgyalások napirendjén szereplő kérdések közül kiemelte a hadászati támadófegyverek korlátozását, a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását, a regionális konfliktusok megoldását és a terrorizmus elleni harcot. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a leszerelés, illetve a fegyverzetellenőrzés területén konkrét előrehaladást kell elérni. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Medvegyev elnök kifejezte készségét az orosz atomfegyver-arzenál tényleges és ellenőrizhető csökkentésére. Közös célnak nevezte, hogy a tárgyalások eredményeként közelebb kerüljön a nukleáris fegyverektől mentes világ megvalósulása.

A külügyminiszter úgy vélte, hogy más területeken is azonosak az orosz és az amerikai érdekek. Ennek kapcsán első helyen Afganisztánt említette, kiemelve a terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni közös harcot. Utalt arra is, hogy Moszkva és Washington egyformán az izraeli-palesztin tárgyalások felújítása mellett van, és hangsúlyozta azt is: az oroszországi csúcstalálkozó kiváló alkalom arra, hogy a két ország vezetője folytassa a Londonban megkezdett tárgyalásokat a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság megoldását célzó erőfeszítésekről. Egyedül Irán nem szerepelt a Lavrov által említett témák között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×