eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Veszélyes az élővilágra, hogy egyre melegebb a Rajna vize

A Rajna vize egyre melegebb. A német kormány környezetvédelmi hivatalának tanulmánya kimutatta, hogy a svájci Alpokban eredő, és az Atlanti-óceánba torkolló folyó hőmérséklete helyenként eléri a 28 Celsius-fokot, ami komoly veszélyt jelent nemcsak a Rajna, hanem az élővilágra is.

A tanulmány ismertetésekor a környezetvédelemi hivatal szóvivője rámutatott arra, az ezredforduló óta egyre gyakrabban fordul elő, hogy a Rajna vizének hőmérséklete napokon át 23 és 25 fok között mozog, meleg nyári napokon pedig helyenként eléri a 28 fokot is, ami beláthatatlan következményekkel járhat az egyik legfontosabb európai víziút halállományára.

Az 1970-es években óriási erőfeszítésekkel annyira sikerült megtisztítani az ipari szennylé miatt korábban erősen szennyezett folyót, hogy csaknem elérték az ivóvíz minőséget

Baselban több vegyi és gyógyszergyár települt a Rajna partjára, mégis a szigorú előírások miatt a svájci városban tavaly strandot létesítettek a homokos parton, és szabaddá tették a fürdőzést a folyóban. Igaz, ott még a víz hőfoka némileg alacsonyabb, de Main város magasságában nyári időben meghaladja a kritikus 20 fokot.

Ezt a most nyilvánosságra hozott tanulmány részben a klímaváltozásra, részben viszont a folyó menti iparvidékekről a Rajnába vezetett - egyébként megtisztított - hűtővizek állandóan növekvő mennyiségére vezeti vissza.

A 1970-es évek nagyszabású akcióját követően ismét elszaporodtak a különböző halfajták a Rajnában, most azonban a folyóban honos lazacot és pisztrángot ismét a kipusztulás veszélye fenyegeti az egyre melegedő vízben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×