A tanulmány ismertetésekor a környezetvédelemi hivatal szóvivője rámutatott arra, az ezredforduló óta egyre gyakrabban fordul elő, hogy a Rajna vizének hőmérséklete napokon át 23 és 25 fok között mozog, meleg nyári napokon pedig helyenként eléri a 28 fokot is, ami beláthatatlan következményekkel járhat az egyik legfontosabb európai víziút halállományára.
Az 1970-es években óriási erőfeszítésekkel annyira sikerült megtisztítani az ipari szennylé miatt korábban erősen szennyezett folyót, hogy csaknem elérték az ivóvíz minőséget
Baselban több vegyi és gyógyszergyár települt a Rajna partjára, mégis a szigorú előírások miatt a svájci városban tavaly strandot létesítettek a homokos parton, és szabaddá tették a fürdőzést a folyóban. Igaz, ott még a víz hőfoka némileg alacsonyabb, de Main város magasságában nyári időben meghaladja a kritikus 20 fokot.
Ezt a most nyilvánosságra hozott tanulmány részben a klímaváltozásra, részben viszont a folyó menti iparvidékekről a Rajnába vezetett - egyébként megtisztított - hűtővizek állandóan növekvő mennyiségére vezeti vissza.
A 1970-es évek nagyszabású akcióját követően ismét elszaporodtak a különböző halfajták a Rajnában, most azonban a folyóban honos lazacot és pisztrángot ismét a kipusztulás veszélye fenyegeti az egyre melegedő vízben.
Fontos üzentet küldött a lakosságnak az Államkincstár