eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A franciák kétharmada nem akar tovább dolgozni

A francia miniszterelnök szerint "elkerülhetetlen" a nyugdíjkorhatár felemelése. François Fillon úgy fogalmazott a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) vezetői előtt tartott beszédében, hogy "csak úgy tudjuk megmenteni a nyugdíjbiztosítási rendszerünket, ha hosszabb ideig dolgozunk". A nyugdíjkorhatár felemelése robbanásveszélyes témának számít, és egy friss felmérés szerint a franciák kétharmada hallani sem akar róla.

Az egymást követő kormányok évek óta próbálkoznak Franciaországban a hivatalos nyugdíjkorhatár felemelésével, ám eddig rendre kudarcot vallottak. A témához legutóbb François Fillon nyúlt hozzá - közel másfél éve -, de a többhetes tiltakozó megmozdulások hatására tavaly májusban úgy döntött, hogy azt legközelebb csak 2010-ben fogja újra elővenni.

Az időközben beköszöntött gazdasági válság azonban átírta a forgatókönyvet, olyannyira, hogy a miniszterelnök immár nem csak azt mondja, hogy "a nyugdíjkorhatár felemelése nem számíthat tabu témának", hanem országos vitát akar kezdeményezni a kérdésről.

A dolog pikantériája, hogy a legnagyobb francia cégek vezetőit tömörítő mozgalom, a Medef immár évek óta a korhatár fokozatos felemelését szorgalmazza a jelenlegi 60-ról előbb 62, majd 63,5 évre, a kormány viszont immár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a nyugdíjkorhatár 65, sőt, harminc év múlva 67 év legyen. A kormányfő szerint mindez logikus lépés lenne tekintettel arra, hogy az emberek egyre tovább élnek.

Egy friss közvélemény-kutatás mindeközben azt mutatja, hogy a franciák 75 százaléka ugyan aggódik amiatt, hogy esetleg nem lesz miből finanszírozni a nyugdíjukat, ám ennek ellenére kétharmaduk nem ért egyet a korhatár felemelésével. A megkérdezettek fele inkább magasabb nyugdíjjárulékot fizetne, csak hogy ne kelljen tovább dolgoznia, kilenc százalékuk pedig abba is belemenne, hogy az előrelátottnál alacsonyabb nyugdíjat kapjon.

A vita hevében úgy tűnik, az ellenzők megfeledkeznek arról, hogy a nyugdíjkorhatár három év múlva közvetett módon ugyan, de mindenképpen megemelkedik Franciaországban. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint ugyanis 2012-től a munkavállalóknak a korábbi 37,5 év helyett 41 évet kell dolgozniuk ahhoz, hogy a teljes összegű nyugdíjra jogosulttá váljanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×