eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Rostoványi: Iránban demokratikus totalitarizmus érvényesül

A síiták többsége nem ért egyet azzal, hogy a vallási vezetés aktívan részt vegyen a politikában - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt egyetemi tanár. A Közel-Kelet-szakértő hozzátette: ennek ellenére az iráni ellenzékiek nem rendszerváltozást akarnak.

Iránban a vallási vezetés aktívan részt vesz a politikában, de ez nem a többségi síita álláspontot képviseli - mondta Rostoványi Zsolt. Az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a síiták többsége szerint a vallási vezetőknek távol kellene tartaniuk magukat a politikától.

A Közel-Kelet-szakértő emlékeztetett: a nagy tekintélyű ajatollahok közül sokan szintén annak a hívei, hogy a vallási vezetés legyen semleges a politikában. Hozzátette. az Õrök tanácsa delegációja ellátogatott a vallási vezetőhöz, aki nyilatkozatában inkább a reformerek mellett áll, míg egy másik ajatollah az erőszak elkerülésére szólított fel.

A választások egyik résztvevője sem rendszerváltozást akar, az iszlám forradalmon belül mozognak - emelte ki az egyetemi tanár.

Rostoványi Zsolt hangsúlyozta: Iránban demokratikus totalitarizmus érvényesül. Az iszlám az állam alapvető ideológiája, ezt mindenki elfogadja, de ezen belül széles a mozgástér - fejtette ki.

Irán intézményrendszere közel áll a nyugati értelemben vett demokráciához, de ez az iszlám rendszer keretein belül mozog, és az Õrök tanácsa alkotmánybíróságként ügyel arra, hogy ezen keretek közül ne is kerüljön ki - közölte a szakértő.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×