eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akasztják a hóhért

Az erősen baloldali, a kommunistákhoz közel álló CGT szakszervezeten nevet fél Franciaország azt követően, hogy egyik párizsi székhelyüket erővel tisztították meg az illegális bevándorlóktól. Az eset azért kapott nagy médiafigyelmet, mivel a CGT egyike azoknak a szervezeteknek, amelyek évek óta a leghangosabban és legerőteljesebben követelik a kormánytól a külföldről érkező illegális, sokszor alulfizetett bevándorlók helyzetének tömeges és feltétel nélküli rendezését.

A dolgok pontosan 14 hónapja vettek váratlan fordulatot a CGT számára, azt követően, hogy a párizsi rendőrség megtagadta, hogy mintegy ezer, túlnyomó részt afrikai illegális munkavállaló helyzetét egyszerre, csoportosítva legalizálja. Abban az időben csaknem egymást érték az illegális bevándorlók melletti szimpátiatüntetések a francia fővárosban, melyeket alapvetően baloldali pártok, egyesületek és szakszervezetek - közöttük is elsősorban a CGT - szerveztek, így nem meglepő, hogy az elutasított kérvényezők feljogosítva érezték magukat, hogy erővel próbálják meg kikényszeríteni helyzetük rendezését.

Mintegy 800 ember úgy döntött tehát, hogy elfoglalnak egy épületet Párizs harmadik kerületében, gyakorlatilag a város szívében, és addig nem hagyják azt el, amíg mindannyian nem kapnak hivatalos francia papírokat. Az érintett épülettel az egyetlen gond az volt, hogy bár az a fővárosi önkormányzat tulajdonában van, azt főleg a CGT használja. Ez utóbbi vezetésének két hónapos tárgyalást követően sikerült elérnie a harmadik és a negyedik emelet kiürítését, így a szakszervezet alkalmazottainak ismét volt hol dolgozniuk, de a tiltakozók közölték: addig nem mozdulnak a helyszínről, amíg mindannyian meg nem kapják a hivatalos papírokat.

A CGT igyekezett megoldást találni, különböző javaslatokat tett az időközben 400-500 tagúra zsugorodott, ám magukat egyesületté szervező illegális bevándorlóknak, de azok csak szerda délelőttönként voltak hajlandók elhagyni a helyszínt, arra az időre, amíg tiltakozásul és emlékeztetésül átvonultak a rendőrség épülete elé.

A "tarthatatlan állapotokra" ráunt szakszervezet vezetése egy ilyen tiltakozó napot használt ki, hogy a helyzetet rendezze. Az érintettek beszámolói szerint szerda délelőtt a CGT kigyúrt, olykor kopaszra borotvált rendvédelmisei "brutálisan" rátámadtak azokra, akik aznap nem vonultak a rendőrség elé, és könnygázgránátot és botokat használva egyszerűen kiverték őket az épületből - a mentők hat sebesültet szállítottak el a helyszínről -, a tüntetésről visszaérkező többség pedig már a kész tényekkel szembesült.

A helyzet pikantériája, hogy a baloldali Liberation című napilap helyszíni riportja szerint az akció lényegesen durvábbra sikeredett, mint az ilyen ügyekben megszokott rendőrségi fellépések, melyeket amúgy a szakszervezet vezetése rendszeresen bírálni szokott. Az akciót követően egyébként pár órán keresztül úgy tűnt, hogy az valójában a rendőrök műve volt, a délutáni órákban azonban a CGT beismerte: ők hajtották végre a rendcsinálást.

Az utcára tessékelt bevándorlók közül mintegy kétszázan egyelőre az épület előtt tanyáznak, és továbbra is azt mondják: addig nem mozdulnak, amíg nem kapnak hivatalos papírokat. A CGT vezetését a tilatkozók immár nemes egyszerűséggel "banditáknak" nevezik, a színes bőrűek országos szervezete közleményben tiltakozott a szerintük "brutális eljárásl" ellen, a bevándorlók jogait védő egyik befolyásos szervezet pedig úgy véli: a szakszervezet látványosan stratégiát váltott. Az érintettek pedig kínosan hallgatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×